Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica 52 pregleda
Oboren i Guinnessov rekord

Završio Renesansni festival, vitezovi i kmetovi se vratili kućama

Renesansni festival u Koprivnici
1/6
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Gledatelji su uživali u srednjovjekovnim viteškim turnirima i prikazima bitaka od kojih je najspektakularnija noćni napad na gradske bedeme. Bilo je kmetova, alkemičara, prosjaka, gubavaca... Atrakcija je bio i srednjovjekovni ragbi u kojem se sudjelovao i brončani bacač kugle sa svjetskog prvenstva u Londonu Stipe Žunić

Od koprive se, poznato je, mogu spremati ukusne juhe, čajevi i ljekoviti pripravci, a ekološki povrtlari koriste ju za tretiranje biljaka protiv nametnika. Od te neugledne biljke od koje mnogi zaziru zbog žarnica na listovima i stabljici, Dejan Levačić iz Čakovca smućkao je - parfem. I njime se upisao u Guinnessovu knjigu rekorda.

Na Renesansnom festivalu u Koprivnici u subotu je 1565 ljudi u oko sat vremena pomirisalo njegov parfem Urtica, čime je oboren rekord “Most people applying perfume” u masovnom ispribavanju mirisa. Za obaranje rekorda bila je dovoljna 1513 osoba, no za svaki slučaj isprobavanje je nastavljeno, da neki neki budući izazivači imaju što teži posao.

Levačić, poznat i kao Dean Levy, osmišljavanjem mirisnih kreacija bavi se godinama, a kopriva je izabrana u dogovoru s organizatorima Renesansnog festivala jer je Koprivnica dobila ime po toj biljci. Urtica je svjež ljetni miris kreiran na bazi 25 posto esencija. Kopriva se rijetko koristi u parfumeriji i uglavnom se kombinira s više sastojaka. Levačić je koristio ulje od koprive izrađeno prema starom receptu sv. Hildegarde, neven, list ljubičice, jasmin i sandalovinu.

- Esencije koprive povest će vas u doba renesanse, vitezova i vremena u kojima je hrabrost, ponos i slava bila odlika junaka - kažu u Turističkoj zajednici Koprivnice koja je dobila originalan suvenir.

Glavna tema Renesansnog festivala ove je godine bila "Kopriva i eliksiri", pa se moglo naučiti nešto i o utjecaju te biljke na zdravlje, ljepotu, dugovječnost i libido. Kuhalo se i pivo od koprive, a održano je natjecanje za najboljeg kraljevskog kuhara. Gledatelji su uživali u srednjovjekovnim viteškim turnirima i prikazima bitaka od kojih je najspektakularnija noćni napad na gradske bedeme. Bilo je kmetova, alkemičara, prosjaka, gubavaca... Atrakcija je bio i srednjovjekovni ragbi u kojem se sudjelovao i brončani bacač kugle sa svjetskog prvenstva u Londonu Stipe Žunić. Festival, 12. po redu, završio je jučer nakon brojnih nastupa domaćih i stranih skupina.