Izbornik
Naslovnica Gradovi Rijeka
Gradonačelnik Vojko Obersnel:

'Zbog odluke Gradskog vijeća lošije će se održavati javne provršine'

Vojko Obersnel
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Obersnel je istaknuo da će zbog odbijanja ovog prijedloga 3. maj morati plaćati više 2,5 milijuna kuna komunalne naknade, Luka Rijeka 512.000 i druge velike proizvodne tvrtke u gradu po više stotina tisuća kuna, nego što bi bile dužne da se prijedlog usvojio

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ustvrdio je da će zbog toga što je Gradsko vijeće odbilo prijedlog promjene sustava naplate komunalne naknade u Gradskom proračunu biti manjak od 12 milijuna kuna i lošije će se održavati javne površine, hortikultura, javna rasvjeta i nerazvrstane ceste.

Vojko Obersnel Gradsko vijeće Rijeke Nije prihvaćen prijedlog novog načina ubiranja komunalne naknade

Tih 12 milijuna kuna bilo je planirano uprihodovati ukupnim povećanjem iznosa prikupljene komunalne naknade na predloženi način, rekao je Obersnel na svojoj je redovitoj mjesečnoj konferenciji za novinstvo.

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća predložene su preraspodjele zona naplate komunalne naknade, te promjene bodova i koeficijenata po kojima se izračunava, pri čemu bi neka područja prešla u više, a druga u niže razrede. Smanjila bi se plaćanja obveza komunalne naknade za proizvodne djelatnosti, a povećala u cjelini za poduzetništvo i stanovanje, tako da bi se godišnje ubiralo 117 milijuna kuna, umjesto sadašnjih 100 milijuna. Prijedlog nije usvojen zbog protivljenja tzv. Trećeg bloka, kojeg čine Lista za Rijeku, Akcija mladih, Most nezavisnih lista i nezavisni vijećnici te stranke HDZ i Bura. 

Obersnel je istaknuo da će zbog odbijanja ovog prijedloga 3. maj morati plaćati više 2,5 milijuna kuna komunalne naknade, Luka Rijeka 512.000 i druge velike proizvodne tvrtke u gradu po više stotina tisuća kuna, nego što bi bile dužne da se prijedlog usvojio.

"Želim da oni koji su glasovali protiv budu svjesni posljedica svoje odluke", naglasio je Obersnel.

Zračna luka Rijeka Uvode se i nove linije Zračna luka Rijeka očekuje 40 posto više putnika

Ustvrdio je i da su izmjene pravilnika rada Gradskog vijeća koje su donijete na početku ovog mandata inicijativom Trećeg bloka, uključujući uvođenje instituta replike, počele pretvarati Gradsko vijeće u nešto što nikome nije u interesu. "Troši se jako mnogo vremena za besplodne rasprave", kazao je.

Jučerašnja sjednica trajala je od 8,30 do 18,15 sati, s tim da se o prvim dvjema točkama dnevnog reda, o komunalnoj naknadi i prijedlogu odluke o grobljima, uz aktualni sat raspravljalo gotovo osam sati.

Vojko Obersnel je na današnjoj konferenciji za novinstvo govorio i o ulaganjima u energetsku obnovu gradskih dječjih vrtića, osnovnih škola i zgrade Muzeja grada Rijeke, istaknuvši da je u to uloženo oko 100 milijuna kuna u dvije godine, od čega je 48,8 milijuna bespovratnog novca iz EU fondova. Uz redovito održavanje zgrada škola i vrtića i gradnju dvaju novih vrtića iz Gradskog proračuna, u te dvije godine je ukupno ulaganje u objekte veće od 150 milijuna kuna, istaknuo je gradonačelnik.

Kruzer uplovio u riječku luku Rijeka Prvi ovogodišnji kruzer uplovio u gradsku luku