Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Vinkovci se sve više okreću ekološkom načinu života

Zeleni Vinkovci – jamac razvijenijega grada koji je privlačan investitorima

Foto: Vinkovci
Iz gradske uprave te razvojne agencije VIA poručuju da su provedeni ili su u tijeku brojni projekti i programi kojima se nastoji osigurati “zelenija” budućnost novim generacijama

Proteklih godina Grad Vinkovci planski ulaže velike napore, ali i sredstva, u zelenu i zdravu budućnost, što je i politika Europske unije, a trebalo bi pridonijeti tome da grad postane razvijeniji i privlačniji investitorima. Stoga iz gradske uprave te razvojne agencije VIA poručuju da su provedeni ili su u tijeku brojni projekti i programi kojima se nastoji osigurati “zelenija” budućnost novim generacijama.

Niz projekata

Vinkovci su tako među prvima u Hrvatskoj, još 2017. godine, krenuli sa zamjenom javne rasvjete, odnosno postavljanjem modernih LED rasvjetnih tijela. Danas je gotovo 75 posto  javne rasvjete u gradu LED rasvjeta koja štedi energiju i manje zagađuje okoliš nego prijašnja rješenja.

Vinkovci idu i prema tome da postanu pametan grad, s cjelovitim i održivim gospodarenjem javnim  površinama i kontinuiranim razvojem svijesti o zaštiti okoliša od najranije dobi. Ističu se i kao jedan od vodećih gradova po povlačenju bespovratnih sredstava za financiranje projekata iz različitih sfera gospodarskoga, kulturnog i društvenog  značaja te pogotovo projekata s  područja zaštite okoliša i energetske učinkovitosti.

Među ostalim  nedavno je postavljen i sustav javnih romobila pa građani na raspolaganju imaju najekološkiji način prijevoza koji doslovno nema nikakvoga štetnog utjecaja na okoliš.

– Uz podršku gradske uprave,  Agencija je prijavila i provodi brojne projekte koji pridonose stvaranju pametnih i zelenih 
Vinkovaca. U Agenciji smo posebno posvećeni upravo takvim projektima te nastojimo iskoristiti svaku priliku kako bismo pridonijeli ideji zelenih Vinkovaca i već imamo spremne projekte za koje čekamo otvorenje javnih poziva i natječaja – kaže direktorica VIA-e 
Danijela Slipčević.

Pročelnik Upravnog odjela komunalnoga gospodarstva i uređenja grada Marko Dujmić podsjeća na dva projekta, ukupno vrijedna gotovo 3,5 milijuna kuna, kojima je osigurana nabava  7500 spremnika za odvajanje plastike i 1700 spremnika za odvajanje biootpada te 1500 kompostera i 30 edukativnih dječjih setova. Najavljuje kako je u planu projekt sanacije divljih odlagališta.

Energetska obnova

Pročelnica Upravnog odjela za investicije, fondove Europske unije i imovinu Katarina Vučić napominje kako je velik korak ka zelenim i zdravim Vinkovcima učinjen energetskim obnovama javnih zgrada, prije svega zgrada osnovnih škola i dječjih vrtića. Podsjeća i kako je promet još jedna važna stavka u borbi za zaštitu okoliša, stoga je tvrtka Polet realizirala velik projekt nabave novih gradskih autobusa s Euro 6 motorima visoke učinkovitosti.

Nedavno je preko Fonda za zaštitu  okoliša i energetsku učinkovitost dovršena i nabava električnog vozila za potrebe djelatnika gradske uprave.