Izbornik
Naslovnica Općine Udruga općina
Bruno Hranić o smanjenju plaća u lokalnoj samoupravi:

'Argumentima ćemo braniti opstojnost hrvatskih sela i općina'

Bruno Hranić
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Tendencija je i Europske unije da se revitaliziraju ruralne sredine pa vjerujem da će u tom smjeru djelovati i novi premijer te ministri koji razumiju tešku situaciju u ruralnim sredinama, rekao je glavni tajnik Udruge općina

Glavni tajnik Udruge općina Bruno Hranić dao je izjavu povodom rasprave o izmjenama Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, priopćili su iz Udruge općina.

- Udruga Općina u Republici Hrvatskoj aktivno će se uključiti u konzultacije koje su predviđene prije stupanja na snagu izmjena Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Naravno da ćemo braniti interese hrvatskih općina jer se ovdje ne radi samo o plaćama dužnosnika nego i svih zaposlenika u općinama kojih je samo oko 3.000 u 428 općina, a neke općine imaju potpisane kolektivne ugovore sa sindikatima. Tražit ćemo da se općinama vrate sredstva koja je centralna država uzela JLS-ima kroz porezne reforme, da se poštuje načelo supsidijarnosti, a također ćemo se pozvati i na Europsku povelju o lokalnoj samoupravi. Ne razmišljamo o podizanju tužbe, nego ćemo argumentima braniti opstojnost hrvatskih sela i općina. Tendencija je i Europske unije da se revitaliziraju ruralne sredine pa vjerujem da će u tom smjeru djelovati i novi premijer te ministri koji razumiju tešku situaciju u ruralnim sredinama. Postoje procedure koje se moraju poštovati i načela koja smo prihvatili ulaskom Hrvatske u Europsku uniju.