Izbornik
Naslovnica Općine Dubrava
U novoj godini općina Dubrava odlučila poboljšati kvalitetu svojih usluga

Dombra 1094 nova je komunalna tvrtka Općine Dubrava

Foto: DUBRAVA
Počela je raditi 1. siječnja 2022., a za direktora je imenovan Ante Grizelj. Stigao je i prvi radni stroj

Općina Dubrava ima novu komunalnu tvrtku. Zove se Dombra 1094, a u stopostotnom je vlasništvu Općine koja suvlasničke udjele ima u Komunalcu Vrbovec i Vodoopskrbi i odvodnji Zagrebačke županije. Društvo je počelo raditi 1. siječnja 2022., a za direktora je imenovan Ante Grizelj. Nadzorni odbor čine Karla Šuća, Matija Bujan i Zoran Novačić.

Aplicirat će na EU projekte

– Ovo je vrlo dobra i kvalitetna odluka, što će, vjerujem, pokazati i vrijeme. Tvrtka će se baviti komunalnim djelatnostima na području naše općine, a s vremenom je moguće otvaranje i prema tržištu. Između ostaloga, jedna od prvih djelatnosti bit će nam organizacija sprovoda jer u našem je vlasništvu sedam groblja – istaknuo je obrazlažući odluku načelnik Tomislav Okroša. 

Između ostaloga, dodao je, tvrtka će moći samostalno aplicirati i na razne EU natječaje.

– Vjerujem da ćemo s vremenom nabavljati i opremu te opremati naše poduzeće kako bismo mogli samostalno održavati nerazvrstane ceste, zapuštene površine i obavljati cijeli niz drugih djelatnosti – rekao je prilikom  izglasavanja Okroša.

Poduzeće ovog tipa bit će od velike važnosti s obzirom na to da je veći dio djelatnosti vezan uz pogrebne usluge.

U ovo novo društvo stigao je, inače, i prvi radni stroj, vrijedan  800 tisuća kuna.

– Stroj je financiran sredstvima proračuna Općine Dubrava. Očekujemo da će ovaj stroj biti sufinanciran s 30 posto iz strukturnih fondova EU. Cilj nam je bio da stroj nabavimo ove godine jer u 2022. godini najavljeno je znatno poskupljenje traktora, ali  i priključaka – kazao je direktor Dombre 1094 Ante Grizelj.

Usluga pogrebne djelatnosti

Cilj je da se novoosnovana tvrtka bavi komunalnim djelatnostima na području općine, a s  vremenom je moguće otvaranje i prema tržištu.

– U 2022. krećemo sa šest zaposlenih koje ćemo transferirati u poduzeće iz komunalnog odjela općine Dubrava. Također, u 2022. 
počinjemo s punom uslugom pogrebne djelatnosti. U proteklom  razdoblju u Općini Dubrava znatan dio sredstava slijevao se vanjskim suradnicima. Prema našem internom izračunu, doslovno je od 10 kuna u proračunu naše općine ostajala 1 kuna. Odlučili smo to promijeniti osnivanjem naše domaće tvrtke – rekao je Grizelj.