Izbornik
Naslovnica Općine Dubrava
Francuska izaslanica Laëtitia Saint-Paul posjetila Salers Centar u Staroj Kapeli

‘Dubrava je shvatila kako podignuti selo i stočarstvo’

Foto: Općina Dubrava
U općini Dubrava shvatili su na koji način oživjeti selo, uvesti  dinamiku na selu, podignuti kvalitetu, podignuti prihode od stočarstva, a pozitivno jest to da ima dosta mladih koji se bave ovim uzgojem - kaže Laëtitia Saint-Paul

Samo dva tjedna nakon svečanog otvorenja Salers Centra u Staroj Kapeli, visoko francusko izaslanstvo na čelu s potpredsjednicom francuske Nacionalne skupštine Laëtitiom Saint-Paul te Marijanom Petir, saborskom zastupnicom i predsjednicom saborskog Odbora za poljoprivredu, posjetili su Centar.

Stočarstvo na višoj razini

Naime, Salers govedo dolazi iz Francuske, a predsjednik Hrvatskog uzgojnog udruženja Salers Croatia Mirko Devčić istaknuo je kako im je u počecima, koji sežu deset godina unazad, naviše pomoglo francusko udruženje Groupe Salers Evolution. Potpredsjednica francuske Nacionalne skupštine Laëtitia Saint-Paul kazala je kako je zadužena za organizaciju francuskog predsjedanja Europskom unijom koje preuzima  2022. godine.

– U dogovoru s ministrom poljoprivrede Julienom Denormandieom, francusko predsjedanje stavit će se na dnevni red temu zaštićenog podrijetla proizvoda. Nama je jako bitno da se dogovorimo kako će se na lokalnoj razini organizirati to povezivanje lokaliteta i lokalnih pasmina te kako sve dovesti na višu razinu -  kazala je potpredsjednica Laëtitia Saint-Paul istaknuvši kako je Općina Dubrava dobro shvatila uloge u ovom području.

– Shvatili su na koji način oživjeti selo, uvesti  dinamiku na selu, podignuti kvalitetu, podignuti prihode od stočarstva. Ono što je izuzetno pozitivno jest to da ima dosta mladih koji se bave ovim uzgojem. Smatram da Općina Dubrava jako dobro razumije 
problematiku i jako dobro zna dobrobit takvih programa – istaknula je L. Saint-Paul.

Marijana Petir, saborska zastupnica i predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu naglasila je da je ovaj centar primjer pozitivnih trendova u hrvatskoj poljoprivredi, a općina Dubrava jedan je od primjera na kojima se potiče stočarstvo.

– Od ulaska u EU mi bilježimo pad broja krava za nekih 13 posto, odnosno 25 tisuća grla. Na primjeru ovakvog centra kao što je Salers Centar u Staroj Kapeli može se poslati poruka da mladi ljudi mogu itekako pronaći budućnost u stočarstvu, koje je izuzetno zahtjevno, ali i uz ulaganje u znanje, dobru genetiku, što je ovdje primjer, može biti perspektivna – kazala je Petir, dodavši kako je svima cilj staviti poljoprivredu visoko na listu prioriteta.

Izvrstan praktikum za stočare

Prigodnim riječima visokim uzvanicima obratio se i predsjednik Općinskog vijeća Općine Dubrava Ante Grizelj zahvalivši gostima što su odabrali upravo Općinu Dubrava, odnosno Staru Kapelu kao primjer dobre prakse te je istaknuo kako će se u Dubravi graditi regionalni centar za stočarstvo.

Podsjetimo, Salers centar otvoren nedavno u Staroj Kapeli, namijenjen je početnicima u uzgoju u tzv. sustavu krava – tele. Ovaj centar je kao praktikum bio za mnoge presudno iskustvo za  donošenje odluke o pokretanju uzgoja. Riječ je o mesnoj pasmini, iznimno pogodnoj za uzgoj u sustavu krava – tele, ali i onima koji su zasad neodlučni oko uzgoja ove pasmine goveda.

- Sami smo stvorili tržište i dajemo drugima podršku, kako su to nama Francuzi, a mi za područje Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bugarske – istaknuo je Devčić, dodavši kako udruga ima  status uzgojnog udruženja, a tome je uvelike pripomogla suradnja s hrvatskim partnerom HAPIH, francuskim partnerom Groupe Salers Evolution te podrška Ministarstva poljoprivrede RH.