Izbornik
Naslovnica Općine Udruga općina
Đuro Bukvić:

Financiranje projekata lokalne samouprave pridonijet će smanjenju iseljavanja

Udruga općina
Foto: Udruga općina
Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije ove će godine financirati 235 projekata u iznosu od 72,7 milijuna kuna

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije potpisalo je s predstavnicima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave ugovore o sufinanciranju projekata po Programu održivog razvoja lokalne zajednice za 2017. godinu.

Ministrica Gabrijela Žalac obratila se prisutnima i naglasila da i ovim natječajem Ministarstvo nastavlja pomagati razvoj lokalne infrastrukture, uz uvažavanje energetske učinkovitosti i zaštite okoliša, priopćili su iz Udruge općina. Istaknula je da je u razdoblju od 2012. do 2016. godine odobreno financiranje 810 projekata, a da je samo na ovaj natječaj prijavljeno 390 projekata.

Predsjednik Udruge općina u RH, načelnik općine Lukač Đuro Bukvić, rekao je da je iseljavanje, osobito mlađeg stanovništva iz ruralnih područja jedno od glavnih pitanja koja opterećuju lokalnu samoupravu te da su ovakvi projekti jedan od načina da se zaustave trendovi iseljavanja.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije ove će godine financirati 235 projekata u iznosu od 72,7 milijuna kuna. Program održivog razvoja lokalne zajednice nacionalna je mjera za ostvarenje regionalnoga razvoja u skladu s načelima održivog razvoja i socijalne uključenosti. Program je odgovor na razvojne prioritete lokalne i područne razine i predstavlja podršku gospodarskoj i socijalnoj revitalizaciji slabije razvijenih područja te jačanju socijalne kohezije i održivog razvoja.