Izbornik
Naslovnica Općine Udruga općina 26 pregleda
80. obljetnica inauguracije

Izložba o Raši predstavljena u Forliju, sjedištu ATRIUM-a

Općina Raša izložba
Foto: Općina Raša
Riječ je o postavu fotografija koje pričaju o nastanku 'najmlađeg grada u Istri' i povijesti rudarenja

U Forlìju (Italija), u obnovljenoj impozantnoj zgradi bivšeg GIL-a, 21. travnja otvorena je izložba "Raša, rudarski grad, 4.11.1937.", i to u povodu 80. obljetnice inauguracije Raše. Riječ je o postavu fotografija koje pričaju o nastanku 'najmlađeg grada u Istri' i povijesti rudarenja. 

Istodobno su otvorene i izložbe: "Arhitektura i urbanizam u prekomorskim zemljama: Dodekanezu, Etiopiji i Albaniji od 1924. do 1943.", kao središnja izložba, te ona pod nazivom "Od cenzure i Samizdata do slobode tiska. SSSR od 1917. do 1990.". Sve se odvilo u režiji udruge ATRIUM - Arhitektura  totalitarnih režima XX stoljeća, a u sklopu otvaranja Festivala u Forlìju, koji će potrajati sve do 18. lipnja s nizom tematskih skupova, okruglih stolova, radionica, projekcija, izložaba, predavanja i drugih zbivanja.

- Drago nam je da Rašu na ovaj način možemo predstaviti u gradu koji je sjedište udruge ATRIUM, čija je članica i naša Općina. Znamo da je kulturna ruta ATRIUM dobila certifikat Europske komisije, pa je ovo izvanredna prilika za dodatnu afirmaciju i valorizaciju Raše - istaknula je prilikom otvaranja raška načelnica Glorija Paliska Bolterstein.

Na otvorenju su, u nazočnosti brojne publike, među ostalim, govorili i gradonačelnik Forlìja Davide Drei, predsjednica udruge ATRIUM Elisa Giovanetti, te pročelnik za kulturu Regije Emilia-Romagna Massimo Mezzetti.

Iz Općine Raša podsjećaju da je izložbu o Raši pokrenuo Lodovico Rustico iz Općine San Giorgio di Nogaro, a osmislio ju je Tullio Vorano (koji je prisustvovao i otvorenju u Forlìju), u suradnji s Rinaldom Rakovcem, Natashom Pulitzer Los i Virgiliom Giuricinom. Izložbu je Općini Raša trajno ustupilo Regionalno vijeće Furlanije Julijske Venecije. Dosad je predstavljena u Trstu, Raši, Marano Lagunare, Milju (Muggia) te nedavno u Sospirolu.