Izbornik
Naslovnica Općine Udruga općina
Sastanak čelnika Udruge općina i ministrice Gabrijele Žalac

Izmjene zakona pridonijet će boljem regionalnom razvoju

Sastanak čelniak Udruge općina i minstrice Gabrijele Žalac
Foto: Udruga općina
Na sastanku s predsjednikom Udruge općina u Republici Hrvatskoj Đurom Bukvićem, dopredsjednikom Martinom Baričevićem i glavnim tajnikom Brunom Hranićem ministrica Žalac najavila je izmjene zakonske regulative te jačanje suradnje i koordinacije svih tijela u Sustavu upravljanja i kontrole EU fondova kako bi Hrvatska uspješno povlačila sredstva iz EU fondova i učinkovito upravljala regionalnim razvojem

Čelnici Udruge općina sastali su se s ministricom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac, izvijestili su iz Udruge općina.

Na sastanku s predsjednikom Udruge općina u Republici Hrvatskoj Đurom Bukvićem, dopredsjednikom Martinom Baričevićem i  glavnim tajnikom Brunom Hranićem ministrica Žalac najavila je izmjene zakonske regulative te jačanje suradnje i koordinacije svih tijela u Sustavu upravljanja i kontrole EU fondova kako bi Hrvatska uspješno povlačila sredstva iz EU fondova i učinkovito upravljala regionalnim razvojem. Pritom je naglasila kako će važnu ulogu u ostvarenju ovih ciljeva imati hrvatske općine.

Ministrica je najavila i izmjene Zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske te nekoliko podzakonskih akata, ali i donošenje novog Zakon o potpomognutim područjima. 

- Zakonskom regulativom obvezat ćemo državne i javne ustanove da se ubuduće svi projekti na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini unose u Bazu projekata. Jedino tako možemo kvalitetno upravljati EU sredstvima i ravnomjerno ih raspodijeliti na razini države -  izjavila je ministrica. Predstavnici Udruge općina pozdravili su najavljene promjene i složili se da su dobro uređen sustav i suradnja na svim razinama najbolji put do povećane apsorpcije sredstava iz EU fondova. Također su izrazili zadovoljstvo činjenicom da je ministrica Žalac uz županije i gradove, prepoznala i općine kao važne čimbenike regionalnoga razvoja.