Izbornik
Naslovnica Općine Klis
Rehabilitacijski centar Inkludo u Klisu predstavio novi EU projekt

Klis partner u projektu podrške djeci s poteškoćama u razvoju

1/3
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Svrha projekta je smanjenje rizika od socijalne isključenosti djece s teškoćama u razvoju, osiguravanje kvalitetnih i pravovremenih socijalnih usluga

Rehabilitacijski centar Inkludo je na kliškoj tvrđavi, u organizaciji Općine Klis, projektnog partnera, predstavio EU projekt podrške deinstitucionalizaciji djece s teškoćama u razvoju na području urbane aglomeracije Splita, koji ima cilj stvaranja preduvjeta za 
prevenciju socijalne isključenosti djece s teškoćama u razvoju unapređenjem postojećih i širenje usluga izvaninstitucionalne skrbi kako bi se stvorilo okruženje koje pruža jednake mogućnosti za svu djecu na području urbane aglomeracije Splita.

Svrha projekta je smanjenje rizika od socijalne isključenosti djece s teškoćama u razvoju, osiguravanje kvalitetnih i pravovremenih socijalnih usluga, ali i drugih usluga koje će izravno doprinijeti procesu deinstitucionalizacije na području urbane aglomeracije Splita.

Partnerstvo u projektu

Predstavnik Općine Klis Ante Ćaleta naglasio je važnost sudjelovanja u ovakvim projektima socijalnog karaktera koji poboljšavaju kvalitetu življenja stanovnika na području Općine Klis te urbane aglomeracije Split. Tome  u prilog iznio je i činjenice kako Općina Klis provodi i projekt U. P. S. – Unaprjeđenje, podrška i savjetovanje, kojim se pomoć pruža djeci i maloljetnicima te program Zaželi zahvaljujući kojem skrbe o starijim i nemoćnim osobama.

Na predstavljanju su bili predstavnici Kaštela, Splita, Klisa, Županije i Centra za socijalnu skrb, a iz Rehabilitacijskog centra Inkludo posebno su se zahvalili na partnerstvu Općini Klis.

Voditeljica projekta Katija Borčić istaknula je kako su ovim projektom osigurali nastavak provedbe logopedske i senzorne terapije, aktivnosti edukacijske rehabilitacije i kineziterapije u sklopu usluga rane intervencije, pomoći pri uključivanju u sustave odgoja i redovnog obrazovanja te psihosocijalne podrške koje se provode u njihovim prostorijama na adresi Marina Getaldića 15 u Splitu. Predstavila je grupne i individualne aktivnosti programa pripreme za školu i program učenja engleskog jezika za djecu s teškoćama u razvoju. 

U projektu je zaposleno sedmero stručnjaka iz područja zdravstva, socijale, odgoja i obrazovanja. Voditeljica Borčić  je istaknula 
da je trenutačno uključeno više od 47 djece s teškoćama u razvoju i njihovih članova obitelji, ali uvijek ima prilike za uključivanje novih korisnika u potrebi.

Za informacije ili uključivanje korisnika možete se obratiti koordinatoru projekta Danijeli Car na 095 393 6388 ili putem maila 
inkludo.st@gmail.com.

Gotovo dva milijuna kuna

Iz Rehabilitacijskog centra Inkludo najavljuju i edukaciju, brojne okrugle stolove i predavanja, gdje će svatko imati prilike sudjelovati s ciljem podizanja svijesti o važnosti poznavanja primjerenih strategija i metoda u radu s djecom s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima. Kao najveću vrijednost projekta ističu aktivnost fizičke podrške obiteljima s dvoje ili više djece s teškoćama u razvoju gdje je angažirana jedna osoba za dvije obitelji s dvoje ili više djece s teškoćama u razvoju s ciljem uključivanja korisnika u  aktivnosti i život svoje socijalne zajednice te poboljšanja kvalitete obiteljskog života.

Ukupna vrijednost projekta i ukupan iznos bespovratnih sredstava je 1,912.914,56 kuna, sufinanciranih iz Europskog socijalnog 
fonda (85 posto) i državnog proračuna (15 posto). Projektnim sredstvima planira se i oplemeniti prostor suvremenom opremom koju će stručnjaci koristiti u direktnom radu, a u svrhu poboljšanja kvalitete rada te uvođenja inovativnih metoda rada i pristupa u radu s djecom s teškoćama u razvoju. Vrijeme provedbe ovog projekta je 24 mjeseca, odnosno provodit će se sve do 14. prosinca 2023. godine.