Izbornik
Naslovnica Općine Dubrava
Od 10. do 12. rujna održani Dani Dubrave

Koncertima, gulašijadom i mimohodom proslavili 927 godina postojanja općine

Foto: Općina Dubrava
– Konačno smo dočekali najzabavnije trenutke u godini - proslavu dana Općine Dubrava! Ponosni na naš mali, ali nama važan kutak užitka, pomno smo razmišljali kako da svima priuštimo šarolik program pogodan za sve generacije – rekao je načelnik Tomislav Okroša

Općina Dubrava, njenim stanovnicima je dobro poznato, prvi put se spominje još 1134. godine u povelji ostrogonskog nadbiskupa 
Felicijana koja svjedoči o tome da je ugarski kralj Ladislav 1094. Dubravu kao posjed darovao zagrebačkom biskupu. Bilo je to, dakle, prije čak 927 godina, a ovo malo područje nekoliko desetaka puta preživjelo je promjenu državne vlasti.

Važna povijesna uloga

U Dubravi još od 12. stoljeća postoji i župa, u sastavu koje je u početku bilo i područje Ivanića, a zahvaljujući čestoj biskupovoj 
prisutnosti, jer je pripadala biskupskom vlastelinstvu, pretvorila se u važan crkveni centar.

Generacije stanovnika ondje su se rađale i živjele, a da je područje Općine Dubrava imalo važnu ulogu u povijesti, govore i ljetopisi. Tako piše da je u Dubravi 6. siječnja 1527. za hrvatsko-ugarskog kralja izabran Ivan Zapolja, a često je ondje stolovao i Hrvatski sabor.

Crkva Sv. Margarete, koja i danas krasi ovo naselje, spominje se još u 13. stoljeću, a od 16. stoljeća, kad je stradala u turskim 
osvajanjima, više je puta pregrađivana i proširivana. Stanovnici ovog kraja svoju stoljetnu povijest dobro pamte i njeguju, a sama općina svaku svoju obljetnicu obilježava i velikim slavljem.

Tako je bilo i ove godine, pa su od 10. do 12. rujna održani Dani Dubrave. Trodnevni program započeo je koncertom grupe Vigor, vrhunac je bio subotnji spektakl koji je priredio Halid Bešlić, ali program je bio jednako bogat i raznovrstan i u nedjelju.

– Konačno smo dočekali najzabavnije trenutke u godini - proslavu dana Općine Dubrava! Ove godine Dubrava je proslavila 927. 
godinu postojanja. Ponosni na naš mali, ali nama važan kutak užitka, pomno smo razmišljali kak da vam priuštimo šarolik program pogodan za sve generacije – rekao je načelnik Tomislav Okroša.

Nakon koncerta vatromet

Osim koncerta, na programu je bila gulašijada kao i fišijada, s time da je svim natjecateljima fišijade organizator osigurao ribu, dok su natjecatelji u pripremi gulaša morali sami donijeti meso kao i kotlić te sve ostale začine i sastojke. Najbolje ocijenjeni gulaši i fiševi dobili su, naravno, vrijedne nagrade.

Jedan od najzabavnijih dijelova proslave bio je i mimohod koji su vodile mažoretkinje i limeni glazbenici iz Vrbovca i same općine, 
a gotovo da nije bilo osobe koja nije ostala budna kako bi točno u ponoć, nakon koncerta Halida Bešlića, sa svog prozora ili balkona gledala spektakularni vatromet.

Zabave je bilo i za najmlađe koji su se mogli igrati u lunaparku Berger i uživati u “light showu”.