Izbornik
Naslovnica Općine Dubrava
Općina Dubrava ima nove mjere za rješavanje stambenog pitanja mladih

Kupujete ili obnavljate kuću? Općina će sudjelovati u trošku

Ilustracija
Foto: Pixabay
Potpora za kupnju doma iznosi do 15 tisuća, a za obnovu i dogradnju postojećeg do 10 tisuća kuna po prijavitelju

Zadržati postojeće i vratiti iseljeno stanovništvo. Poticati povećanje broja članova obitelji. Stvoriti uvjete za kvalitetno školovanje. Neke su to od mjera koje općine i gradovi provode kako bi pojačali demografski razvoj na svom području, no što ako se teže postižu jer si obitelji, primjerice, ne mogu priuštiti vlastitu nekretninu ili imaju financijskih poteškoća prilikom obnove ili rekonstrukcije doma u kojem žive?

I U SLJEDEĆIH PET GODINA Vatrogasna zajednica u istom sastavu

Dvije vrste potpora

Rješavanje stambenog pitanje jedan je od izazova u provođenju ovakvih programa, svjesni su u općini Dubrava, zbog čega su pripremili i posebne mjere koje u tome pomažu. Objavili su zato javni poziv koji traje do 30. studenog, odnosno iskorištenja sredstava od 200 tisuća kuna, koliko je za ovaj program izdvojeno, a javiti se mogu mlade obitelji.

Tako prva mjera nudi potporu pri kupnji građevinskog zemljišta, stambenog objekta ili gradnje kuće radi rješavanja vlastitog stambenog pitanja.

– U slučaju kupnje građevinskog zemljišta ili stambenog objekta od fizičke osobe te gradnje kuće, a uz uvjet da se građevinsko zemljište odnosno stambeni objekt nalazi na području Općine Dubrava, mladi ljudi mogu ostvariti potporu pri kupnji nekretnine i gradnji kuće do iznosa 50 posto kupoprodajne cijene ili koštanja materijala za gradnju kuće, odnosno do maksimalno 15.000 kuna – stoji u Programu mjera Općine Dubrava. Potpora za kupnju stambenog objekta ili izgradnju kuće može se dobiti ako se radi o objektu na području Općine, a u slučaju kupnje građevinskog zemljišta i gradnje kuće, podnositelj zahtjeva i članovi njegove obitelji moraju prijaviti prebivalište na adresi nekretnine u roku od 36 mjeseci te u slučaju kupnje u roku od šest mjeseci nakon zaključenja ugovora.

Potpora Općine Dubrava također je moguća u slučaju rekonstrukcije postojeće obiteljske kuće ili stana, a njom će se pokriti prihvatljiv trošak radova: materijal i radovi na rekonstrukciji, dogradnji i nadogradnji, spajanje na komunalnu infrastrukturu, adaptacija i sanacija stambenog prostora...

VPŽ POMAŽE Potporu će dobiti 38 poduzetnika

– Potpora mladim ljudima po ovoj mjeri odobrava se u visini 50% prihvatljivih troškova rekonstrukcije, dogradnje i/ili nadogradnje, a maksimalno u visini 10.000 kuna. Potpora je jednokratna po prijavitelju odnosno po stambenom objektu i ne može se kombinirati s ostalim mjerama iz ovog Programa u istoj kalendarskoj godini – stoji u Programu mjera Županije.

Za one mlađe od 45 godina

Za provođenje obje mjere postoje, kažu u Općini, i neki preduvjeti, pa tako od prijavitelja traže da se radi o mladim obiteljima kod kojih je barem jedan od partnera ili supružnika mlađi od 45 godina, da svaki od supružnika i izvanbračnih partnera koji rješavaju stambeno pitanje nisu prodali, darovali ili na bilo koji drugi način otuđili stambeni objekt na području Republike Hrvatske.

– Korisnici mjera po ovom programu mogu imati prebivalište izvan područja Općine Dubrava pod uvjetom da stambeno pitanje rješavaju na području Općine Dubrava – stoji još u dokumentu.

Zahtjevi za dodjelu subvencija nalaze se na web stranici Općine, a mogu se podignuti i u njenim uredima, a sve dodatne informacije o podnošenju prijave mogu se dobiti na broj telefona 01/2725-821 ili putem e-maila: opcina.dubrava@zg.t-com.hr.