Izbornik
Naslovnica Općine
Stipendije učenicima i studentima, a poduzetnicima potpore

Mladi, ali i svi ostali u Stupniku imaju mogućnosti za pokretanje vlastitog posla

INTERES RASTE Pravo na stipendiju dobilo je 38 učenika i sedam studenata. Mjesečna učenička stipendija iznosi 80 eura, a studentska 120 eura
1/2
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Načelnik općine Stupnik Bruno Perković potpisao je ugovore o stipendiranju s učenicima i studentima te najavio niz mjera potpora poduzetništvu, koje buja u ovoj općini. Iznosi stipendija i studentskih potpora, otkrio je, s vremenom će se povećavati

Načelnik Bruno Perković u prosincu je potpisao ugovore o stipendiranju.

Školovani radnici
Ove godine pravo na stipendiju dobilo je 38 učenika i sedam studenata.

– Svake godine imamo sve više stipendista i to nas veseli, kao i činjenica da imamo i mnogo više radnih mjesta nego stanovnika, tako da svi imate i dobre prilike za zaposlenje – kazao je stipendistima Bruno Perković. Uz učeničke i studentske stipendije, Općina stipendira i učenike za deficitarna zanimanja.

– Sudeći prema broju stipendista, izgleda da to daje rezultate, jer ove smo godine imali čak 13 stipendista, najviše do sada. Zasigurno su i te stipendije djecu nagnale da polaze obrtničke škole, što je nama korisno, radi privrede koja traži školovanu radnu snagu. Bude li takav interes i dalje, vjerojatno ćemo ići u smjeru povećanja broja i iznosa tih stipendija – istaknuo je načelnik.

Učenička stipendija iznosi 80 eura, a studentska 120 eura na mjesečnoj razini, pri čemu stipendisti pravo na stipendiju ostvaruju na 10 mjeseci. Dodajmo i da će odlukom Općinskog vijeća Općina tijekom siječnja raspisati natječaj za saziv Savjeta mladih. Savjet mladih savjetodavno je tijelo Općinskog vijeća, putem kojeg mladi mogu izraziti svoje stavove i ideje te ih predložiti Općinskom vijeću ili načelniku. Odlukom Vijeća, saziv Savjeta mladih imat će tri člana, a jedini je uvjet za prijavu da mladi budu stariji od 15 godina.

– Apeliram na sve mlade da pokažu interes za ovu priču. Vjerujem da svi imate znanja sudjelovati u radu Savjeta mladih. Ovo je idealna prilika da se mladi upoznaju s radom javne uprave – kazao je načelnik Bruno Perković.

Mjere za poslovanje
Općina u posljednje dvije godine radi natječaj za potpore poduzetnicima, na koji se mogu aplicirati mladi poduzetnici koji na potporu Općine mogu računati u prve tri godine svoga poslovanja. Svakom pojedinačnom poduzetniku na godišnjoj razini omogućena je potpora do 5 tisuća eura, a načelnik Bruno Perković vjeruje kako će se taj iznos i povećavati s vremenom.

– Mladi, ali i svi ostali u Stupniku imaju dobre mogućnosti za pokretanje vlastitog posla, upravo zbog poticajnih mjera Općine u prve tri godine osnivanja poduzeća. Naravno, uz općinske potpore, tu su još županijske i državne, tako da taj iznos može narasti višestruko. U pravilu, tim je mjerama osigurano poslovanje dok tvrtka ne postane stabilnom – o poticajnim će mjerama u poduzetništvu načelnik Bruno Perković. Na godišnjoj razini prijave se tri do četiri poduzetnika, koji su i više nego zadovoljni brigom Općine za njihove potrebe.

– Vjerujem da će s vremenom i ova mjera potaknuti ljude da krenu u smjeru poduzetništva, jer u prve tri godine samo od Općine možete dobiti 15 tisuća eura potpore, što je za opremu poduzeća s tri zaposlena velik financijski iznos, pogotovo za obrtnička zanimanja, gdje ulozi nisu toliko veliki, tako da je ova potpora velika podrška u samom početku – naglasio je Perković. 

Odvoz otpada podijeljen je na 25 rajona Na internetskim stranicama Koprivnički Komunalac objavio novi raspored odvoza otpada Papuk Omiljena destinacija u Slavoniji Park prirode Papuk lani vidjelo 85.000 posjetitelja ŠKOLU pohađaju učenici do 6. razreda Ulaganje u Gornjem Hrašćanu Obnovljena područna škola za 65 učenika