Izbornik
Naslovnica Općine Gunja
Općina Gunja planira gradnju mrtvačnice na groblju na lokaciji Šumanovci

Ne prođu li na natječaju, mrtvačnicu će sami financirati

Foto: Gunja
U općinskoj upravi očekuju da bi projekt mogao biti realiziran do kraja ove godine, a ako se u tome iz nekoga razloga ne uspije, onda sigurno tijekom sljedeće

Na području općine Gunja postoje tri mjesna groblja, ali nijedna mrtvačnica. Riječ je o problemu kojega su u općini svjesni već niz godina, ali on nikako da se riješi. Tako je bilo sve do ove godine, kada je konačno i izgradnja mrtvačnice na lokaciji Šumanovci došla na red. Potvrdio nam je to i načelnik općine Gunja Anto Gutić, koji kaže kako je upravo to jedan od planiranih investicijskih projekata.

– Za izradu dokumentacije koja je potrebna za ishođenje dozvola za građenje objekta mrtvačnice na lokaciji Šumanovci Općina Gunja ima ponudu koja se odnosi na izradu idejnog rješenja objekta mrtvačnice za potrebe ishođenja posebnih uvjeta građenja, idejnog projekta za ishođenje lokacijske dozvole, glavnog projekta za ishođenje građevinske dozvole i 3D vizualizacije. Veličina objekta bila 
bi 110 četvornih metara – kaže Gutić.

Dodaje da je plan prijaviti se s projektom na neki od natječaja, a ako on ne prođe, mrtvačnicu će sagraditi vlastitim sredstvima. Očekuje se da bi projekt mogao  biti realiziran do kraja tekuće godine, a ako se u tome iz nekoga razloga ne uspije, onda sigurno tijekom 2023. godine.

– Kako nemamo mrtvačnicu, dosad su pokojnici prevoženi u susjedne općine Drenovci i Vrbanja pa bi ih se dovozilo na neko od gunjanskih groblja neposredno prije pokopa. Izgradnjom mrtvačnice cijeli postupak bit će pojednostavljen, ali i olakšan. Vjerujemo da će to za obitelji biti i jeftinije. Napominjem da nam je u planu proširenje groblja na lokaciji Šumanovci te da u budućnosti imamo samo jedno groblje – istaknuo je Gutić.