Izbornik
Naslovnica Općine Dubrava
ZNANSTVENIK ROĐEN U DUBRAVI

Održan znanstveni skup o književniku Slavku Ježiću

Foto: Općina Dubrava
Povjesničar, prevoditelj te prije svega rođeni Dubravljanin Slavko Ježić jedan je od utemeljitelja hrvatskoga PEN-kluba

Priredio je kritička izdanja sabranih djela brojnih klasika hrvatske književnosti, bio je intendant HNK, sastavio je nekoliko antologija, prevodio je s više jezika, osobito s francuskoga, a djelovao je i kao književnik. Povjesničar, prevoditelj te prije svega rođeni Dubravljanin Slavko Ježić jedan je od utemeljitelja hrvatskoga PEN-kluba, a njegovi doprinosi našoj znanosti su veliki.

I upravo zato je zagrebački Fakultet hrvatskih studija u povodu 125. obljetnice znanstvenikova rođenja o njemu održao i 
znanstveni skup. Prvi skup o Slavku Ježiću održan je još 1995. godine u Zagrebu i Zadru, i to u povodu stote obljetnice njegova 
rođenja, a dvije godine potom objavljen je i Zbornik o Slavku Ježiću sa znanstvenim radovima izlaganim na tom skupu.

– U hrvatskoj znanosti o književnosti stasala je nova generacija znanstvenika koja ima potrebu iskazati svoje poglede na sveukupno stvaralaštvo Slavka Ježića, a dobra prilika za to je održavanje znanstvenog  skupa o tom ugledniku hrvatske filološke 
znanosti – priopćili su članovi organizacijskog odbora skupa koji je ove godine posjetio i Dubravu.

Program dobrodošlice održan je u Osnovnoj školi Dubrava, a nazočne su među ostalima pozdravili prof. dr. sc. Tihomil Maštrović, predsjednik Organizacijskog odbora skupa, te načelnik općine Tomislav Okroša.

Učenici su u sklopu programa izveli pjesmu “Molitva o ponoći” te igrokaz “Dodo mora stajati”, a Fakultet hrvatskih studija donirao je dio svojih izdanja knjižnici škole.