Izbornik
Naslovnica Općine Udruga općina
Osnovan Centar za kompetencije

Pametna naselja, općine i gradovi kao hrvatska budućnost

Pametne općine
Foto: Udruga općina
Stoga je cilj projekta, koji će se baviti najužim interesima pojedine lokalne sredine, definirati specifične potrebe i ponudu, kako poslovnu tako i kulturno-turističku, dovesti do potencijalnih investitora, umrežiti podudarne interese, ali i raspršene informatičke podatke

Kako stvoriti pametna naselja, općine i gradove u Hrvatskoj pitanje je koje treba osvijestiti u cijeloj široj zajednici, ali i posvetiti mu edukaciju kao i tehnološku i financijsku potporu. O toj su problematici razgovarali predsjednik Udruge općina u RH Đuro Bukvić i glavni tajnik Bruno Hranić s predstavnikom tvrtke Ericcson Nikola Tesla na Konferenciji o modernizaciji i inovacijama u javnom sektoru (Smart Public Sector) odžanoj 29. i 30. ožujka u Zagrebu, izvijestili su iz Udruge općina.

Tvrtka je uz pomoć sredstava iz EU fondova osnovala namjenski Centar za kompetencije putem kojega želi raširiti informaciju o projektu jedinicama lokalne samouprave. U razmjeni informacija naglašeni su akutni problemi hrvatskog sela očitovani u socio-ekonomskoj sferi i u dramatičnoj depopulaciji. Stoga je cilj projekta, koji će se baviti najužim interesima pojedine lokalne sredine, definirati specifične potrebe i ponudu, kako poslovnu tako i kulturno-turističku, dovesti do potencijalnih investitora, umrežiti podudarne interese, ali i raspršene informatičke podatke. Udruga općina i Ericsson Nikola Tesla dogovrili su niz besplatnih  radionica u regionalnim središtima koje će se za početak koncentrirati na područje energije i održivog okoliša te promet i mobilnost.