Izbornik
Naslovnica Općine Udruga općina
Općinski načelnici složni:

Reforma lokalne samouprave ne može se provesti 'preko koljena'

Đuro Bukvić
Foto: Žarko Bašić/Pixsell/Ilustracija
Na susretu općinskih načelnika Šibensko-kninske županije u Tribunju u utorak 13. rujna s predsjednikom i dopredsjednikom Udruge općina u Republici Hrvatskoj Đurom Bukvićem i Martinom Baričevićem ocijenjeno je kako je provedba reforme lokalne samouprave nužna, no nikako ne može biti provođena po žurnom postupku

Općinski načelnici kategorički odbijaju pomisao da bi se izmjene Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i svih ostalih zakona i podzakonskih akata iz te oblasti mogle donositi po hitnom postupku, kako je to posljednjih mjeseci iz Vlade bilo najavljivano, izvijestili su iz Udruge općina.

Na susretu općinskih načelnika Šibensko-kninske županije u Tribunju u utorak 13. rujna s predsjednikom i dopredsjednikom Udruge općina u Republici Hrvatskoj Đurom Bukvićem i Martinom Baričevićem ocijenjeno je kako je provedba reforme lokalne samouprave nužna, no imajući na umu opseg problema i pitanja koje treba obuhvatiti i dugoročne pozitivne rezultate koje reforma treba izazvati, ona nikako ne može biti provođena po žurnom postupku i preko koljena. U javnu raspravu i potragu za najoptimalnijim, a ujedno i specifičnim rješnjenjima koje Hrvatska u svojoj raznovrsnosti traži, moraju biti uključeni svi čimbenici – građani, struka i strukture vlasti na svim razinama – općinskim, gradskim i županijskim.
Iskustva pokazuju da i u zemljama s dužom demokratskom tradicijom i gospodarski razvijenijima, a strukturno ujednačenijema, provođenje reformi i teritorijalnog preustroja traje duže od četverogodišnjeg mandata jedne vlade. Stoga općinski načelnici apeliraju na uravnotežen pristup reformi kojem će prethoditi široka i sveobuhvatna rasprava.
Sastanak u Tribunju, kojem je domaćinom bio načelnik Damir Pilipac, jedan je u nizu sastanaka koje Udruga općina organizira u cijeloj zemlji ne bi li što vjerodostojnije artikulirala interese hrvatskih općina