Izbornik
Naslovnica Općine Dubrava
Potpisan ugovor o izradi projektno-tehničke dokumentacije

U Dubravi će se graditi Regionalni centar za stočarstvo

Foto: Zagrebačka županija
Kompleks će se sastojati od tri zgrade, na kojima će biti postavljene solarne elektrane, te zelenih površina

U Općini Dubrava radi se na projektu izgradnje i opremanja Regionalnog centara za razvoj stočarstva Dubrava, koji će pružati 
stručnu i logističku podršku uzgojnim udrugama i uzgajivačima stoke u procesu uzgoja i prodaje te i uslugu cjeloživotnog obrazovanja uzgajivača stoke s prostora zapadne Hrvatske. Nedavno je potpisan i ugovor o izradi projektno-tehničke dokumentacije, a vrijednost ugovora je 761.875  kuna. Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je tom prilikom 400 tisuća kuna, a ostatak Zagrebačka županija.

Austrija ih ima desetak

– Zagrebačka županija uvijek osluškuje svoje poljoprivrednike. Poslušali smo i uzgajivače simentalskoga goveda i čuli njihove potrebe. Sjeli smo zajedno za stol i svjedočimo potpisivanju ovoga ugovora – rekao je zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović  dodavši i da će stočari usko surađivati s projektantom kako bi, u konačnici, projektno-tehnička dokumentacija iznjedrila projekt kakav je njima i potreban.

Idejnim rješenjem, na parceli od 23.600 četvornih metara, predviđena je gradnja triju zgrada; edukacijsko-informacijske, stajsko-aukcijske i pomoćne zgrade, s pripadajućim prometnicama i zelenim površinama. Na krovu zgrada postavit će se sunčana 
elektrana.

– Stalno ističemo da se ovdje radi o regionalnom centru. Prema dosadašnjim razgovorima, u ovome projektu moglo bi sudjelovati devet hrvatskih županija. To samo po sebi govori koliko je on značajan. Naravno, očekujemo i podršku i suradnju s Vladom RH 
– rekao je Tomljenović.

Nadodao je i da će uzgajivači stoke, Zagrebačka županija i Općina Dubrava učiniti sve da se realizacija projekta ubrza. Sve kako bi se što prije došlo do željenoga rezultata. Procjenjuje se da će gradnja i opremanje centra koštati oko 51 milijun kuna, naglasio je Tomljenović.

Budući centar izuzetno je bitan za ostanak mladih na selu, naglasio je pak Damir Horvatić, predsjednik Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda i Saveza uzgajivača simentalskog goveda Zagrebačke županije i Grada Zagreba.

Projekt od važnosti

 Kad vidimo što se danas  događa i kakva je situacija s hranom i ako znamo da Hrvatska u proizvodnji hrane nije samodostatna, mislim da bi izgradnjom ovoga centra mladi ostali na selu. Ako ne zadržimo mladost, koja će nastaviti s uzgojem i našim planovima, sve nam je uzalud. Ovaj centar je velika šansa da mladost ostane na ovom prostoru – rekao je Horvatić naglasivši da to neće biti centar samo za uzgajivače goveda, već sve vrste stoke koji će donijeti boljitak ovome kraju.

– Austrija ima desetak ovakvih centara i svi jako dobro funkcioniraju. Zato mi ne smijemo dugo čekati! Situacija, ne samo u govedarstvu, nego u kompletnom hrvatskom stočarstvu nije dobra – ustvrdio je Horvatić.

– Ovo je projekt od nacionalne važnosti za opstanak, razvoj i unapređenje stočarstva u Hrvatskoj. Živimo u vremenu u kojemu smo svjedoci velikih kriza, a u svakoj krizi specifičnost je upravo u proizvodnji hrane. Treba nam biti u interesu da Hrvatska bude samodostatna u proizvodnji stoke – poručio je Tomislav Okroša, načelnik Općine Dubrava, te rekao da je općina Dubrava po broju grla goveda vodeća općina u Hrvatskoj.

Novac za gradnju iz fondova EU

Inicijativa za izgradnju ovog centra pokrenuta je još 2018. godine, a sredstva bi se trebala osigurati iz fondova Europske unije i 
nacionalnog proračuna. Za daljnju realizaciju projekta nužno dokupiti zemljište kako bi se proširila čestica za Regionalni centar, rečeno je  na sastanku održanom ranije ove godine. Mogući partneri su i županije zapadne Hrvatske – Karlovačka, Sisačko-moslavačka, Bjelovarsko-bilogorska, Krapinsko-zagorska, Koprivničko-križevačka, Varaždinska, Međimurska i Grad  Zagreb.