Izbornik
Naslovnica Općine Gunja
U Općini Gunja počeli s uređenjem infrastrukture

Započeli radovi na obnovi nogostupa u Nazorovoj ulici

Foto: Općina Gunja
Vrijednost radova iznosi više od 550 tisuća kuna, od čega 300.000 kuna sufinancira Ministarstvo

Na području Općine Gunja nogostupi desetljećima gotovo da nisu obnavljani niti su građeni novi. Tako su mještani, da bi izašli iz 
dvorišta i došli do željene lokacije, često morali nositi čizme da ne budu blatni.

Očekivalo se da će se nogostupi na području Gunje obnoviti poslije katastrofalne poplave iz proljeća 2014., ali je to iz nekoga razloga izostalo. Stoga su u Općini Gunja odlučili sami poduzeti korake kako bi obnovili sve nogostupe na području Gunje s čime su i krenuli.

Naime, prema informacijama iz Općine Gunja, u tijeku su radovi na rekonstrukciji i gradnji pješačke staze u ulici Vladimira Nazora.

Prvo parna strana

– Dionica obuhvaća parnu stranu ulice, i to dio od crkve do Makovišta. Nakon provedenog postupka javne nabave i odabira najpovoljnijeg izvođača radova, sklopljen je ugovor o javnoj nabavi o izvođenju radova na rekonstrukciji i gradnji pješačke staze u ulici Vladimira Nazora – pojašnjava načelnik Općine Gunja Ante Gutić.

Dodaje da je izvođač radova tvrtka Centrogradnja d.o.o. iz Đakovo kao i da ukupna vrijednost radova, s PDV-om, iznosi više od 
550 tisuća kuna. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije sufinancira iznos od 300.000 kuna, a razliku osigurava Općina Gunja iz proračunskih sredstava.

Govoreći o radovima koji su u tijeku, Gutić kaže da je u planu do kraja godine završiti kompletnu stranu ulice Vladimira Nazora s 
parnim kućnim brojevima. Napominje da je i prije završetka radova vidljivo zadovoljstvo mještana koji će konačno dobiti prave nogostupe te tako više neće morati hodati kroz blato.

Kako je to već najavio, ponovio je da to neće biti kraj radovima u toj ulici s obzirom na to da je u planu urediti nogostup i na neparnoj stranici ulice. Za taj posao je naručena izrada projektne dokumentacije, a početak radova očekuje se tijekom 2022. godine. S obzirom na to da je riječ o dugačkoj ulici, za očekivati je da će se i ta ulica raditi u dionicama, odnosno onoliko koliko bude osigurano novca.

Nogostupi će se uređivati i sanirati i u drugim ulicama u Gunji koje do sada nisu asfaltirane.

– Dio tih nogostupa bit će asfaltiran, a dio će se betonirati, u čemu će sudjelovati zaposleni u javnim  radovima. Kada završimo s tim  poslom, mještani Gunje imat će kvalitetniji život – istaknuo je Gutić.

Nastavak obnove

U isto vrijeme u Općini Gunja obavljaju se i drugi infrastrukturni radovi, a jedan od njih je i asfaltiranje ulica na području naselja. 
I one su najvećim dijelom ostale neobnovljene poslije obnove.

– Plan nam je da sve ulice u Gunji budu asfaltirane do kraja 2022. godine ili najkasnije početkom 2023. godine. I to ovisi o tome 
koliko ćemo osigurati sredstava – zaključio je Gutić.