Izbornik
Naslovnica Općine Klis
Projekt vrijedan 1,6 milijuna kuna, a 85 posto financirano je iz europskih fondova

Završen projekt ‘Klis u centru’ - održano čak 300 aktivnosti

1/2
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Uspostavljen je Društveni centar Klis čije će aktivnosti Općina i dalje podupirati

Završna prezentacija provedenog projekta “Klis u centru – Partnerstvo za aktivnu zajednicu”, kojemu je cilj bio uspostaviti Društveni centar Klis – novu aktivnost unutar zajednice u svrhu podizanja kvalitete života lokalnog stanovništva, održana je u Klisu.

– U sklopu projekta revitalizirali smo prostor u općinskom vlasništvu i organizirali različite aktivnosti za sve uzraste naših 
sumještana, ali i šire. Projekt je započeo prije dvije godine, a današnjim danom ga završavamo – rekla je Mirna Tešija.

Naglasila je kako su na početku projekta angažirali sociologinju koja je mapirala potrebe zajednice, čime su se vodili pri organiziranju aktivnosti.

Sudjelovalo 700 ljudi

– Osluškivali smo želje naših sugrađana, a najviše aktivnosti je bilo za djecu i umirovljenike. Tako smo sproveli oko 300 aktivnosti od likovnih, plesnih radionica, tjelovježbe i izlete za stariju populaciju, zatim poduzetničke radionice, gostovanja pisaca – rekla je Mirna Tešija, koordinatorica aktivnosti Društvenog centra Klis.

U aktivnostima je sudjelovalo više od 700 ljudi, što je za Klis velik broj, a prepoznali su ih i građani Splita, Solina i drugih okolnih mjesta. Nositelj projekta je DVD Klis, s partnerima Općinom Klis, Narodnom knjižicom i čitaonicom u Klisu te Udrugom ‘MI’ – Split. 
Osim što je organizirano više od 300 aktivnosti, uključeno je 30 volontera te su održane četiri volonterske akcije u zajednici.

Projekt je vrijedan gotovo 1,6 milijuna kuna, a 85 posto troškova sufinancirala je Europska unija, dok je 15 posto troškova snosio Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ante Ćaleta, predstavnik Općine Klis, rekao je kako se nadaju da će se aktivnosti iz ovog projekta nastaviti kada se bude rekonstruirao Dom kulture Jozo Buliga.

– Općina Klis podržava ovaj projekt. Imamo i brojna kulturna i društvena događanja ljeti koja Općina Klis maksimalno financira, a nastavit ćemo financirati i ovaj Društveni centar i njegove aktivnosti i nakon završetka ovoga projekta. Šteta bi bilo da sve ovo ne zaživi dalje, imali smo aktivnosti za sve dobne skupine, naši sugrađani su se našli  na likovnim radionicama i svim drugim događanjima. Mnogi su zadovoljni i to nam daje poticaj da i dalje podupiremo Društveni centar iako se neće financirati iz 
europskih fondova. Općina će uvijek za takva događanja naći sredstva – rekao je Ante Ćaleta i zaključio kako su doveli Klišanima pred vrata razna kulturna i društvena događanja i aktivnosti te kako su mnogi uživali u takvom sadržaju.

Što znači biti volonter

Tanja Tešija iz udruge MI Split kazala je da imaju povijest suradnje s Općinom Klis te se ovim projektom njihova suradnja nastavila.

– Provodimo različite usluge socijalizacije na području Splita i ovakva suradnja nam se činila logična. Model smo preselili u Klis, bili smo zaduženi za menadžment i organizaciju različitih ciklusa “Mirovina nije mirovanje”, ali smo organizirali i različite volonterske radionice, primjerice što to znači biti volonter – istaknula je Tanja Tešija.

Lea Smodlaka, ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice Klis, najavila je kako će i u buduće organizirati književne i kreativne 
sadržaje.

– Time ostvarujemo svoju funkciju knjižnice bez zidova. Imamo porast broja korisnika, a vjerujem da je ovaj projekt pridonio tome. Imali smo pisce s klupe, gostovanja književnika za djecu i odrasle i tako smo autore približili publici. Uz to smo imali niz likovnih radionica koje su također poticale kreativni rad naših sugrađana – naglasila je Lea Smodlaka.