Izbornik
Naslovnica Općine Udruga općina
Skupština Udruge općina

'Želimo biti partneri vlasti u reformi lokalne samouprave'

Udruga općina
Foto: Udruga općina
Predsjednik Udruge općina u RH Đuro Bukvić zatražio da resorna ministarstva objave strategije i jasne planove kad su u pitanju toliko nužni reformski potezi kako bi se zajedničkim angažmanom došlo da do najboljih rješenja

U petak je održana izvještajna skupština Udruge općina u Republici Hrvatskoj. U uvodnoj riječi, kao i prigodom analize trenutnog stanja u hrvatskoj lokalnoj samoupravi, predsjednik Udruge općina u RH Đuro Bukvić naglasio je da udruga, koja okuplja lokalne samouprave i čelnike svih političkih opredijeljenja, želi biti ravnopravnim partnerom u procesu donošenja zakona.

- Želimo reforme, želimo fiskalno-funkcionalnu decentralizaciju, ali inzistiramo da nas se pita za mišljenje jer mi najbolje znamo koji i kakvi problemi tište zajednice u kojima živimo i koje predstavljamo - rekao je Bukvić. Naglasio je i trend depopulacije sela koji treba zaustaviti, zatražio da resorna ministarstva objave strategije i jasne planove kad su u pitanju toliko nužni reformski potezi kako bi se zajedničkim angažmanom došlo da do najboljih rješenja. Skupština je prihvatila izvješće o radu i financijski plan za 2016. kao i plan rada i financijski plan za 2017. godinu.

Poljoprivredno zemljište ide općinama i gradovima na upravljanje

- Ministarstvo poljoprivrede je ministarstvo koje pripada općinama i zbog toga komunikacija između tog tijela i jedinica lokalne samouprave mora bi kvalitetna i na visokoj razini, i neće biti niti jednog pravilnika za korištenje pojedinih mjera, a da se prije toga ne konzultiramo s vama - izjavio je na izvještajnoj skupštini ministar poljoprivrede obraćajući se okupljenim načelnicima.

Pritom je najavio da će poljoprivredno zemljište u najhitnijem roku biti dano općinama i gradovima na upravljanje i raspolaganje.

Ministar državne imovine Goran Marić obećao je da će se državna imovina u najvećoj mogućoj mjeri aktivirati u svrhu poduzetništva i investicija kao i da će se ubrzati svi procesi raspolaganja imovinom. Ministar drži da ministarstvo kojem je na čelu može biti prvorazredni instrument za balansiranu regionalnu i lokalnu politiku pod uvjetom da se problemu priđe međuresorski.

Redovnoj godišnjoj skupštini UORH-a obratili su se i pomoćnik ministra graditeljstva i prostornoga uređenja Milan Rezo koji je zatražio potporu lokalne samouprave u izuzetno važnom pitanju reforme katastra i zemljišnih knjiga kao preduvjeta investiranja. Državni tajnik u ministarstvu uprave Mihovil Škarica naglasio je potrebu daljnje decentralizacije državne uprave i iskorištavanja lokalnih potencijala, a pomoćnica ministra turizma Snježana Brzica naglasila je kako su općine neprocjenjivo važan partner ministarstva u unaprjeđenju kvalitete turizma.

Župan Međimurske županije Matija Posavec je pozdravio skup uime Hrvatske zajednice županija te napomenuo da su pojednostavljenje procedura i transparentnost važni za uspjeh lokalnih zajednica, priopćili su iz Udruge općina.