Izbornik
Naslovnica Projekti
Modernizacija u Karlovcu

Zamjena cijevi za 252 milijuna kn

Radovi
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
U tijeku je gradnja vodoopskrbnog cjevovoda Banija – Selce čime će dio Banije i naselja uz Kupu dobiti stabilnu vodoopskrbu, a na Gornjoj Švarči, u Mostanju i Logorištu radovi će početi iduće godine

I dok stanovnici Vodostaja i Donjeg Mekušja ovo ljeto provode uz zvukove bagera koji im mijenjaju vodovodne instalacije, to tek čeka stanovnike drugih karlovačkih naselja od iduće godine.

Naime, u tijeku je gradnja vodoopskrbnog cjevovoda Banija – Selce, gradnja sanitarne kanalizacije i rekonstrukcija vodoopskrbnog cjevovoda obilaznice na Selcu te rekonstrukcija vodoopskrbnog cjevovoda od Selca preko Donjeg Mekušja do Rečice.

"Tim će projektom dio Banije i naselja na lijevoj i desnoj obali Kupe imati stabilnu vodoopskrbu. Ukupna je dužina cjevovoda 11,6 kilometara, a vrijednost 13,6 milijuna kuna, od čega ćemo 7,6 milijuna kuna povući iz kohezijskog fonda Europske unije", kazao je Ivan Mrzljak, direktor karlovačkog Vodovoda i kanalizacije.

Kohezijski fond EU

Na sufinanciranje, i to sa 70 posto troškova iz kohezijskog fonda EU, u ViK-u računaju i ovih dana kada završavaju aplikaciju i projektnu dokumentaciju za projekt vrijedan 252 milijuna kuna u sklopu kojega bi modernim materijalima zamijenili azbestne vodovodne cijevi u dužini od čak 51 kilometar te u istim naseljima sagradili sustav kanalizacije i odvodnje.

Nakon toga bi karlovačko područje zadovoljilo i standarde EU o pokrivenosti gradskog područja kanalizacijskom mrežom.

"Već iduće godine radit ćemo na Gornjoj Švarči i u Mostanju i Logorištu gdje inače često imamo problema s pucanjem cjevovoda. Iduće bismo godine počeli i s radovima u sklopu projekta vrijednog 252 milijuna kuna koji obuhvaća naselja Kamensko, Gornje Mekušje, Turanj, Malu Švarču, Gornju Švarču, Donju Švarču, Jamadol, Drežnik i Hrnetić. Započeli bismo gradnju u prvom polugodištu iduće godine i završili najkasnije do 2019. Nakon toga nam ostaje da u gradu zamijenimo 15 kilometara azbestno-cementnih vodovodnih cijevi, što bismo rješavali u sklopu manjih projekata vrijednih oko devet milijuna kuna godišnje", dodao je Mrzljak.

Podsjeća da je tvrtka u posljednjih šest godina već zamijenila 90 kilometara vodovodnih cijevi u vrijednosti od 59 milijuna kuna.