Izbornik
zagreb - za eu fondovi podrubriku
  • Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije logo
  • Europski strukturni i investicijski fondovi logo
  • Operativni program konkurentost i kohezija logo
  • Europska unija zajedno do fondova logo

Organizacija događaja sufinancirana je sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Naslovnica Regionalni dani EU fondova Bakar
REGIONALNI DANI EU FONDOVA U BAKRU

EU fondovi sukreiraju uspješne hrvatske poduzetničke priče

Regionalni dani EU fondova u Bakru
Foto: Promo
Na sajmu će se predstaviti poduzetnici i obrtnici koji su svoje poslovanje započeli ili brzo proširili upravo zahvaljujući sufinanciranju iz EU-a, kao i predstavnici institucija koji će na razumljiv i pristupačan način posjetiteljima pružiti informacije o svim mogućnostima financiranja iz fondova Europske unije

U sklopu projekta „Regionalni dani EU fondova“ Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, u Bakru će se 28. srpnja održati Sajam EU fondova na kojem će se educirati i informirati zainteresirana javnost o mnogobrojnim mogućnostima korištenja bespovratnih sredstava iz EU fondova. Stoga će se na sajmu predstaviti poduzetnici i obrtnici koji su svoje poslovanje započeli ili brzo proširili upravo zahvaljujući sufinanciranju iz EU-a, kao i predstavnici institucija koji će na razumljiv i pristupačan način posjetiteljima pružiti informacije o svim mogućnostima financiranja iz fondova Europske unije.

Obiteljska Stancija Collis javnosti se otvorila u ljeto 2016. godine. Do tada je obitelj Mastilović ondje proizvodila samo za svoje potrebe. No mladi poljoprivredni poduzetnik Juraj prije tri sezone započeo je s proizvodnjom vina i maslinovog ulja.

- Kao mladi poljoprivrednik dobio sam 50 tisuća eura bespovratnih sredstava za podizanje novog nasada vinograda i to mi je financijski bio odličan vjetar u leđa. Sad sam se prijavio na još dva natječaja, za nabavku traktora i agregata te za izgradnju destilerije, priča Juraj Mastilović koji pokreće i proizvodnju sira, pa već razmišlja o mogućnostima europskog sufinanciranja za izgradnju sirane.

OPG Brolich prije deset godina počelo je posao s aronijom. Od prvih 140 sadnica, danas na 10 hektara imaju 18 i pol tisuća sadnica. Na natječaju za mlade poljoprivrednike dobili su bespovratnih 50 tisuća eura za nabavku traktora i beračice.

- Taj novac nam je olakšao poslovanje jer nismo morali dizati kredit, financijski smo slobodniji i dalje možemo proširivati nasad, ističe Luka Brolich koji na svom obiteljskom gospodarstvu proizvodi sok, džem, pekmez, čaj od aronije, a poslovanje širi i s nasadima maline i borovnice.

Tvrtka za proizvodnju i prodaju prirodne kozmetike Olival iz Europskog fonda za regionalni razvoj dobila je dva milijuna i 800 tisuća kuna za izgradnju proizvodne hale kako bi povećali kapacitete i poboljšali konkurentnost i mogućnost izlaska na nova tržišta.

Jačanje zapošljivosti

- Projekt čija je vrijednost oko 10 milijuna kuna smo sufinancirali u iznosu od 30% iz Eu fondova, halu smo otvorili u prosincu 2016. godine i to je rezultiralo rastom prometa za oko 25%, povećanjem broja proizvedenih proizvoda za 30%, a zbog sudjelovanja na najvećem europskom sajmu prirodne kozmetike "Biofach Vivanes" ušli smo na tržište Poljske i Turske, pojašnjava voditelj prodaje Darijo Čakanić.

Centar za tehničku kulturu Riijeka je udruga za neformalno obrazovanje, a od 2006. provode projekte sufinancirane iz EU fondova. U fokusu su im tehnika i informatika. Trenutačno rade na četiri velika projekta "Bootcamp IT", "Youth work HD", "Work is the key" i "We know how". Primjerice, projekt "Work is the key" obuhvatio je 60 žena žrtava nasilja iz Ličko-senjske, Primorsko-goranske i Sisačko-moslovačke županije. Žene su kroz edukaciju o poduzetništvu i psihološko savjetovanje prošle proces deinstitucionalizacije, a u sklopu projekta osnovan je i Klub žena koji uspješno djeluje.

- Mi smo specifični jer povlačimo sredstva kako bismo ojačali zapošljivost, socijalnu uključenost u društvo i obrazovne kapacitete, pa ne povlačimo sredstva samo iz strukturnih fondova nego i iz centraliziranih programa kao što je Erasmus Plus. Ta sredstva nam puno pomažu jer tako možemo razvijati i unaprijeđivati naše programe, a svaki od ovih projekata je ustvari nastavio živjeti i nakon što je službeno završio, kaže Hana Galogaža Lanča, voditeljica odnosa s javnošću i projekata CTK Rijeka.

Konkurentnost i kohezija za kulturu i turizam

U povlačenje sredstava iz strukturnih EU fondova uključili su se i Primorsko-goranska županija i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja. Trenutačno provode dva velika projekta. Kulturno-turistička ruta "Putovima Frankopana" projekt je vrijedan 64 milijuna kuna, od čega je 43,7 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava. Drugi projekt je "Integrirani projekt revitalizacije Guvernerove palače i Nugentove kuće u Rijeci" vrijedan 3,5 milijuna kuna, od čega se iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija sufinancira s 2,5 milijuna kuna.

- Sredstva iz fonodova EU omogućila su nam dodatna ulaganja u očuvanje i revitalizaciju kulturne baštine čime će se bitno povećati ponuda kulturnih i turističkih sadržaja, poručuju iz Primorsko-goranske županije.

Svi ovi poduzetnici i institucije sudjelovat će 28. srpnja na Sajmu EU fondova u Bakru i rado podijeliti svoja iskustva i savjete sa svim zainteresiranim posjetiteljima.