Izbornik
zagreb - za eu fondovi podrubriku
  • Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije logo
  • Europski strukturni i investicijski fondovi logo
  • Operativni program konkurentost i kohezija logo
  • Europska unija zajedno do fondova logo

Organizacija događaja sufinancirana je sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Naslovnica Regionalni dani EU fondova Umag
eu fondovi

Istarska županija ugovorila je više od milijardu i 600.000 kuna europskih sredstava

Foto: Promo
- EU fondovi su jedna dodana vrijednost i nešto što trebamo znati uzeti i upotrijebiti

U financijskoj perspektivi 2014.-2020. Hrvatskoj je na raspolaganju 10,7 milijardi eura, a u ovoj i prošloj godini ugovoreno je dva puta više projekata nego u tri prethodne godine.

Umag je deseti grad po redu u kojem je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, u suradnji s institucijama u sustavu upravljanja i kontrole korištenja EU fondova, organiziralo informativno-edukativno događanje “Regionalni dani EU fondova”.

"Alternativno punjenje proračuna je zadaća svih nas koji vodimo jedinice lokalne samouprave koje, s obzirom na područje u kojem se nalaze, imaju svoje specifične potrebe, a mogućnosti financiranja su nam ograničene. EU fondovi su jedna dodana vrijednost i nešto što trebamo znati uzeti i upotrijebiti.

Stoga ovu manifestaciju doživljavam upravo kao jedan važan korak koji će nam u tome pomoći", istaknuo je u pozdravnom govoru Vili Bassanese, gradonačelnik Umaga.

Umag je u posljednjih nekoliko godina intenzivno radio na različitim projektima koji su se financirali ili se financiraju sredstvima iz EU fondova.

Mnogi su dovršeni ili su u tijeku realizacije, a mnogo ih je i u planu za buduću financijsku perspektivu. Svi projekti bitno popravljaju kvalitetu i standard građana poput projekata DIVA - sanacija divljih odlagališta, sanacije odlagališta neopasnog otpada Donji Picudo u sklopu mega projekta “Smart City-Green City”, osiguravanje pomoćnika u nastavi, obrazovanja odraslih radi povećanja zapošljivosti u sektoru upravljanja i gospodarenja otpadom.

Primjerice, tijekom realizacije projekta Adria.MOVE IT! za podršku održivoj mobilnosti u priobalnim gradovima, Grad Umag je, među ostalim, nabavio 100 javnih bicikala, 4 električna vozila, izgrađeno je 16 kilometara biciklističko-pješačkih staza, betonske rampe za invalide, kružna ruta za turistički vlak te napravljena analiza sustava prometa.

“U ovoj financijskoj perspektivi 2014.-2020. imamo na raspolaganju 10,7 milijardi eura, odnosno oko 80 milijardi kuna. Trudimo se iskoristiti što više sredstava koja su nam na raspolaganju, a mislim da u tome i uspijevamo. Značajniji iskoraci u tom smislu napravljeni su upravo u ovoj i 2017. godini kada je ugovoreno dva puta više projekata nego u tri prethodne godine.

Svakako treba istaknuti da je u Hrvatskoj na razini europskih strukturnih i investicijskih fondova u aktualnom financijskom razdoblju, ugovoreno gotovo 45 milijarde kuna što je gotovo 55% od raspoloživog iznosa.

Krediti za poduzetnike

Kad govorimo o Istarskoj županiji, brojke su isto tako odlične, više od milijarde i šesto milijuna kuna je ugovoreno na području cijele županije, kroz 7203 ugovora odnosno potpore”, rekao je državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU Velimir Žunac te istaknuo kako ministarstvo intenzivno radi i na izradi Nacionalne razvojne strategije RH do 2030. godine.

U izradu tog značajnog strateškog projekta, po prvi put imaju priliku uključiti se svi zainteresirani, od građana do institucija, kako bi zajednički došli do ključnih hrvatskih prioriteta i iduću financijsku perspektivu koja je sve bliža, dočekali potpuno spremni, s jasnim strateškim ciljevima i pripremljenim projektima.

Istarska županija je u 2017. godini ostvarila odlične gospodarske rezultate, osobito po pitanju indeksa gospodarske snage, ostvarenog BDP-a po stanovniku, vrijednosti izvoza i poduzetničke dobiti, rekordnih turističkih rezultata i značajnog rasta zaposlenosti. Razvoj programa potpora gospodarstvu Istarske županije treba zahvaliti i financiranju iz EU fondova. Primjerice, Istarska razvojna agencija programe podrške za malo i srednje poduzetništvo provodi gotovo 20 godina tijekom kojih je uspješno realizirala 46 EU projekta ukupne vrijednosti 460 milijuna kuna.

Trenutačno je u provedbi petnaest EU projekata ukupne vrijednosti 140 milijuna kuna.

Ulaganje u istraživanje i razvoj

Među značajnije rezultate koje je agencija ostvarila je 15 kreditnih programa za malo i srednje poduzetništvo i obrtništvo kojima je podržano 930 poduzetničkih projekata, značajna ulaganja u poduzetničke inkubatore te više od 440 provedenih besplatnih obrazovnih programa za više od 11.000 polaznika iz privatnog i javnog sektora.

Nedavno je s gradovima i općinama u Istarskoj županiji koji upravljaju poduzetničkom infrastrukturom pokrenuta inicijativa uspostave sustavne operativne mreže poduzetničkih inkubatora Istarske županije te vezane digitalne platforme koja bi istarskim poduzetnicima omogućila kvalitetne informacije o subvencioniram uvjetima poslovanja i razvoja u poduzetničkim inkubatorima i co-working prostorima, kao i uslugama koje IDA, Istarska županija te gradovi i općine nude u tom smislu.

“Značajni su pomaci ostvareni u ulaganju u istraživanje i razvoj za potrebe gospodarstva, ponajprije putem osnovanog Centra za istraživanje i materijala METRIS, ulaganja u najmlađe naraštaje u obliku opremanja Centra za popularizaciji znanosti i inovacija Istarske županije u Puli, koji je do sada posjetilo više od četiri tisuće učenika osnovnih i srednjih škola u županiji, a tu je i značajan projekt u pripremi u sklopu ITU mehanizma - COWORKING centar u Puli, kao središtu jednog od sedam urbanih području u Hrvatskoj koje će zahvaljujući izdvojenom dijelu EU sredstava moći realizirati svoje strateške projekte, a sve s ciljem jačanja i inoviranja poduzetničkog okruženja u Istarskoj županiji”, istaknula je tijekom panel diskusije o razvoju Istre kroz EU fondove Tamara Kiršić, pomoćnica direktora Istarske razvojne agencije.

Na području Istarske županije u tijeku realizacije su projekti ORKA - održivi razvoj značajnog krajobraza Donji Kamenjak i medulinskog arhipelaga, jednog od najvažnijih iz područja obnove prirodne istarske baštine vrijednog 15 milijuna kuna, četiri projekta iz područja obrazovanja “MOZAIK 3” za osiguravanje pomoćnika u nastavi, “3D FOR VET”, za bolju poziciju na tržištu rada učenika tehničkih strukovnih škola,”BLUEKEEP” za opremanje školskog kabineta Tehničke škole Pula i projekt poboljšanja energetske učinkovitosti OŠ Ivana Batelića Raša ukupne vrijednosti više od 18 milijuna kuna te “Ulaganje u dnevnu bolnicu i jednodnevnu kirurgiju” koji provodi OB Pula vrijedan više od 38 milijuna kuna.

Kako do EU novca

“U svakom od razvojnih programa Istarske županije, odnosno konkretnim mjerama Županijske razvojne strategije nastojimo dio realizacije ostvariti kroz EU izvore financiranja.

Dosad je, prema podacima koje imamo, unutar Istarske županije kao institucije ostvareno više od 110 EU projekata vrijednosti više od 25 milijuna eura.

Važno je napomenuti da neke od projekata realiziramo i putem prekogranične suradnje koja je prirodna odrednica naše županije Stoga smo niz projekta iz područja kulture, turizma, zaštite okoliša, transporta realizirali upravo na ovaj način”, istaknula je Ivana Dragišić, v.d. pročelnice Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove Istarske županije.

Stručni dio manifestacije “Regionalni dani EU fondova” u Umagu obilježila su predavanja s važnim informacijama za postojeće i buduće korisnike EU fondova koji su se na manifestaciju u Umagu odazvali u velikom broju.

O turizmu kroz fondove EU govorio je Ozren Pavlović Bolf iz Ministarstva turizma, objavljene i planirane natječaje Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta predstavio je Ivan Bilić, a nove financijske instrumente HAMAG BICRO-a za ruralni razvoj, Ines Ličina.

Stručnu radionicu pod nazivom “Kako napisati projektni prijedlog i dobiti sredstva iz EU fondova za male i srednje poduzetnike” održao je Kristian Korunić iz Moneo savjetovanja.