Izbornik
Naslovnica Vijesti
Visoko obrazovanje u Sisku

49 brucoša primilo indekse na Metalurškom fakultetu

Metalurški fakultet Sisak
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Brucoši, koji su započeli studij na Metalurškom fakultetu, su 56 generacija studenata na toj jedinoj visokoškolskoj ustanovi u Sisku, a fakultet trenutno pohađa stotinjak studenata

 - Odlučio sam se za Metalurški fakultet jer me zanima metalurgija i slične stvari. Planiram ga završiti i nadam se zapošljavanju u struci – rekao je Zagrepčanin Kruno Šimundžić, jedan od 49 brucoša koji su u ponedjeljak primili indekse na Metalurškom fakultetu u Sisku. To je 56 generacija studenata na ovoj jedinoj visokoškolskoj ustanovi u Sisku koja je vidjela i bolje dane te dijeli sudbinu hrvatske metalurgije. Trenutačno je na fakultetu ukupno stotinjak studenata na preddiplomskom i diplomskom studiju budući ih nakon prve godine uvijek dio odustane ili se prebaci na druge fakultete. No, za one koji diplomiraju posla se, unatoč uvriježenom mišljenju, uvijek nađe.

- Iako je Hrvatska od svih država u okruženju najviše smanjila metaluršku proizvodnju, u Hrvatskoj dobro posluje i dalje pedestak ljevaonica sa gotovo 6.000 zaposlenih - ističe dekan Metalurškog fakulteta prof. dr. sc. Ladislav Lazić. Zanimljiv je i podatak kako na burzi rada nema mladih metalurga bez posla.

Modernizacija studija

Indekse su primili budući inženjeri metalurgije i industrijske ekologije, a intenzivno se radi na modernizaciji studija.

- Predali smo na Senat materijale s prijedlogom revizije dodiplomskog i diplomskog studija koje želimo osuvremeniti da odgovara izazovima novih tehnologija u metaoprerađivačkoj industriji i industrijskoj ekologiji. U odbor za reviziju studija smo uključili i ljude iz gospodarstva jer smo nerazdvojni od njih. Mi danas ne možemo proizvesti dovoljno inženjera kolika postoji potreba za njima na tržištu rada - dodaje dekan Lazić.

Na fakultetu planiraju uvoditi i nove smejrove kako bi se visokoškolska nastava zadržala u Sisku. Prošle akademske godine uredili su i studentske prostorije na fakultetu, a ove godine će u Sisku početi raditi studenstka menza.  S Učiteljskim fakultetom u Petrinji planira se uređenje studentskog smještaja, vjerojatnije negdje u Petrinji gdje ima i više studenata.

Metalurški fakultet uključen je i u međunarodnu razmjenu studenata pa će u Sisku ovu akademsku godinu provesti po dva studenta iz Poljske i Crne Gore.