Izbornik
Naslovnica Vijesti
Zahvala za obranu Hrvatske

Antonu Kikašu medalja karlovačkog gradonačelnika

Anton Kikaš
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Anton Kikaš, kanadski poduzetnik hrvatskog podrijetla dobio je medalju karlovačkog gradonačelnika

- Ugodno sam iznenađen i zahvalan na medalji iz grada koji je puno značio u Domovinskom ratu i gdje imam dobre prijatelje - kazao je Anton Kikaš dok je primao medalju od Damira Mandića, predsjednika karlovačkog Gradskog vijeća, obzirom da je gradonačelnik Damir Jelić zbog bolesti bio odsutan.

Kako je Mandić pojasnio, Kikaš je medalju zaslužio zbog velikog doprinosa u borbi Hrvatske za svoju samostalnost 1991. godine. U Gradskom kazalištu Zorin dom jučer je i prikazan igrano-dokumentarni film Jakova Sedlara “Nisam se bojao umrijeti – domoljubna misija Antona Kikaša 1991.”

Riječ je o Kikaševom podvigu koji je 31. kolovoza 1991. pokušao  dopremiti u Hrvatsku 19 tona oružja za Zbor narodne garde, ali su zrakoplov presreli vojni zrakoplovi JNA i Kikaš je uhićen.

Kanadski Hrvati prikupili su 3 milijuna dolara za njegovo puštanje, do kojeg je došlo tek u studenom, i to u razmjeni za generala JNA Milana Aksentijevića. Anton Kikaš kazao je da je ovih dana na svojevrsnoj turneji po hrvatskim i gradovima EU-a gdje se prikazuje dokumentarni film o njemu.