Izbornik
Naslovnica Vijesti
Sukob interesa

Bivši šef laburista na ispitivanju zbog četiri saborske plaće previše

Tomislav Končevski
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Povjerenstvo tvrdi da je imao pravo na najviše dvije plaće. Tomislav Končevski tvrdi da nije imao 'zločeste namjere' jer bi inače zatražio '6 plus 6'

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak protiv Tomislava Končevskog, bivšeg saborskog zastupnika iz Zaboka, jer postoji sumnja da je primajući naknadu plaće nakon prestanka obnašanja dužnosti od 14. prosinca do 31. ožujka prekršio zakon.

Prema tumačenju Povjerenstva, Končevski, bivši predsjednik Hrvatskih laburista - Stranke rada i aktualni predsjednik podružnice u Krapinsko-zagorskoj županiji, imao je pravo na naknadu najviše dviju plaća, a ne šest. Končevski je lani u listopadu Zagorsku javnu vatrogasnu postojbu obavijestio da će iskoristiti pravo na šest mjeseci naknade pune plaće od Sabora, a da se na rad u postrojbu, u kojoj je kao vatrogasac imao ugovor na neodređeno vrijeme, vratiti 1. travnja.

U vrijeme donošenja rješenja o vraćanju na rad Končevski je, navode u Povjerenstvu, u ZJVP-u bio i predsjednik Upravnog vijeća. Ugovor o pravu na povratak potpisali su u siječnju prošle godine on i ravnatelj ZJVP-a. Prema Zakonu o obvezama i pravima državnih dužnosnika, dužnosnik koji nije ponovno imenovan na dužnost, a prije toga je bio zaposlen na neodređeno u nekoj od javnih službi, ima pravo vratiti se bez natječaja.

No, nakon prestanka obnašanja dužnosti do povratka na stari posao ima pravo na naknadu najviše do iznosa dviju plaća, pojašnjavaju u Povjerenstvu, koje je Končevskog pozvalo da se očituje o četiri plaće “viška”. Končevski, koji je zastupnik bio ni punih godinu dana, tvrdi da nije imao “zločeste namjere” jer bi inače zatražio pravo na “šest plus šest” plaća. Tvrdi da nema sukoba interesa i da se nije mogao odmah vratiti na posao u profesionalnu vatrogasnu postrojbu zbog “psihofizičke situacije”.