Izbornik
Naslovnica Vijesti
Dosta im je trovanja

Brođani traže da JANAF osnuje zakladu za oboljele

Prosvjed protiv zagađenja zraka iz Rafinerije Brod
Foto: Ivica Galović/ PIXSELL
Građani okupljeni oko Facebook skupina "Brođani za Brod" i "Kad ako ne sad" najavili su za četvrtak, 24. studenog prosvjedni skup u Slavonskom Brodu

Nakon najnovijih alarmantnih podataka o zagađenju zraka, građani okupljeni oko Facebook skupina "Brođani za Brod" i "Kad ako ne sad" najavili su za četvrtak, 24. studenog prosvjedni skup u Slavonskom Brodu. Tvrde kako nije riječ tek o još jednom u nizu prosvjeda, već o skupu na kojemu će biti postavljeni ostvarivi zahtjevi čijim bi se ispunjenjem zauvijek zaustavilo trovanje Brođana, koje traje već osam godina.

- Tražimo da Vlada u našem gradu održi sastanak na kojem će Slavonskom Brodu dodijeliti poseban status po pitanju financiranja projekata zaštite okoliša. JANAF mora osnovati zakladu za djecu oboljelu od malignih bolesti i profit ostvaren distribucijom nafte u Rafineriju Brod preusmjeriti na njihovo liječenje – poručili su organizatori.

Ako se država ogluši na njihove zahtjeve, Brođani su najavili mjere građanskog neposluha popt blokade graničnog prijelaza, JANAF-a i ureda Zarubežnjefta, ali i prosvjede Vladom te podnošenje tužbe protiv RH.