Izbornik
Naslovnica Vijesti
Od Varaždinske županije do Afrike

Crkveno zvono iz Brezničkog Huma zvonit će katolicima u Keniji

Fra Miro Babić
Foto: Privatna arhiva
Tvrtka Metal Product donirala je zvono teško 110 kilograma katoličkoj misiji u Keniji koju vodi fra Miro Babić

- Sretan sam i gotovo ne vjerujem da se u tako kratkom vremenu sve dogodilo! - oduševljen je fra Miro Babić (41) koji u katoličkoj misiji u selu Thuthua u Keniji čeka vrijednu pošiljku.

Naime, iz Brezničkog Huma u Varaždinskoj županiji prema Africi putuje zvono izliveno u tvrtki Metal Product, bivšeg dugogodišnjeg predsjednika Hrvatske obrtničke komore Stjepana Šafrana. U srijedu je obavljena pokusna zvonjava zvona teškog 110 kilograma, rad Josipa Tržeca. Posvećeno je sv. Franji i ima otisnut franjevački grb te napise “Mir i dobro” na hrvatskom jeziku svahiliju (Amani na wema).

Pričajući nam o tome kako je došao do zvona, fra Miro kaže da je svibnju nakratko došao u Hrvatsku na posljednji ispraćaj svog oca. Planirao je doći i na godišnji odmor, no odgodio ga je do 2017. zbog obveza oko crkve u Thuthui koju gradi već pet godina. Bit će to skromna, kamena crkva s limenim krovom.

- Temelj sam izlio 2011. i otada se nisam maknuo. Misija, koju vodim, nalazi se u planinskom kraju Subukije u Keniji, obuhvaća oko 50 kilometara nepristupačnog područja sa slabim ili nikakvim putevima. Lokalni ljudi nikada nisu bili izvan sela, nikada nisu vidjeli asfalt, a ni čuli crkveno zvono. Ovdje ga crkve nemaju, imaju ona mala ručna školska zvona, ali pravog crkvenog zvona koji širi Kristov glas, nije dosad bilo. Zvono su u liturgiji zamijenili lokalni tradicionalni instrumenti, posebno bubnjevi, a afričke mise poznate su po glasnom veselju, pjesmi i plesu uz te bubnjeve - napominje.

Crkve su u tom kraju uglavnom izgrađene od drveta, s malo ukrasa, uglavnom izbljedjelih papirnatih slika svetaca. Takva je bila i stara crkva, potpuno urušena na tropskoj kiši. Za kišne sezone vjernici do nje ne mogu ni stići preko dubokih kaljuža u koje se slijevaju bujice crnog blata s planine. Blato je ljepljivo i neprohodno za bilo kakva vozila na području misije koja pokriva područje s 20.000 ljudi.

Foto: Privatna arhiva

U crkvama mobilne klinike i ljekarne

- Preko tjedna crkvena zgrada ima jednu sasvim drugu funkciju. U lokalnim crkvama po selima organiziramo mobilne klinike, pa crkva postane i klinika i ljekarna. Jedna časna medicinska sestra i tehničar, to je naše jedino medicinsko osoblje. Papa je krajem 2015. godine otvaranjem Svetih vrata označio Godinu milosrđa koja završava za petnaestak dana. Baš na taj dan, na svetkovinu Krista Kralja, želim otvoriti vrata nove crkve - otkriva fra Miro.

Ideja o zvonu javila se, pojašnjava, kad je jedna Koprivničanka koja organizira prikupljanje školskog pribora za djecu u misiji, dogovorila s Podravkom da neke donacije prevezu u Afriku, gdje tvrtka ima pogon.

- Slučajno sam prije mjesec dana pitao bi li mi netko mogao pomoći da nabavimo zvono i pošaljemo ga u Afriku. I onda je Facebook odradio svoje. Volonteri našeg Malog doma, sirotišta koje vodimo za djecu u misiji, pozvali su ljude da nam pomognu prilozima pa da kupimo neko omanje zvono ili da pronađu neko rabljeno koje nije u funkciji. Ubrzo nakon objave javila se Barbara Vuković, koja sa svojim djedom Stjepanom Šafranom vodi obiteljsku tvrtku Metal Product, a njezin otac Josip Tržec je ljevač zvona. Ponudili su da će nam izliti novo zvono - priča fra Miro. B.

Foto: Metal Produkt

Vuković je inače prijateljica volonterke koja je prije nekoliko godina bila u misiji u Malom domu u Keniji. I dok zvono putuje prema Africi, u Thuthuiju razmišljaju kako podići zvonik.

- Izradit ćemo ga od metalne konstrukcije i postaviti uz crkvu. Nadam se da će sve biti spremno da ovim hrvatskim zvonom označimo završetak Jubileja milosrđa i novi život jedne crkve u Africi. A kad se nakon Brezničkog Huma zvuk ovog hrvatskog zvona prolomi kroz našu afričku visoravan, bit će to vjerojatno jedan od trenutaka koji će obilježiti moj misionarski put - kaže fra Miro, zahvalan svima koji su mu u tome pomogi.