Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Ludbreg

Deponij za 36,7 milijuna kuna pretvoren u šetnicu i igralište

Odlagalište otpada
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Smanjena je emisija štetnih plinova u okoliš, tlo i vodu, a građani se više ne moraju bojati utjecaja isparavanja na svoje zdravlje

Grad Ludbreg završio je s projektom sanacije otpada na odlagalištu Meka, vrijednom čak 36,7 milijuna kuna. Iz kohezijskog fonda Europske unije odobreno je 31,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava, što je 85 posto cijele investicije, a preostalih 15 posto pokrio je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Uporabna dozvola ishođena je 30. studenog, a jučer je na saniranom odlagalištu održana – svečanost zatvaranja.

– Prije par mjeseci ovdje je bilo odlagalište otpada kojeg se nakupilo tijekom dvadesetak godina. Cjelokupan iznos stigao je iz vanjskih izvora i nismo teretili naše sugrađane sanacijom odlagališta otpada. Ovo je sada mjesto na koje se može doći prošetati i uživati u pogledu, a dosad je bilo ekološki neprihvatljivo – rekao je gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić.

Odlagalište Meka u vlasništvu Grada prostire se na 34.278 četvornih metara, a otpad se skupljao od 1994. godine do početka 2015. godine. Nakon sanacije, tijekom koje je trebalo iskopati i premjestiti oko 150.000 tona otpada, deponij je pretvoren u zeleno brdo na manje od kilometra od središta grada, šetnicu i dječje igralište.

Smanjena je emisija štetnih plinova u okoliš, tlo i vodu, a građani se više ne moraju bojati utjecaja isparavanja na zdravlje.