Izbornik
Naslovnica Vijesti
Atrakcija u Đurđevcu

Deve smještene na tajnoj lokaciji, a do 10. prosinca bit će u karanteni

Deve
Foto: Turistička zajednica Đurđevac
Jednogrbi mužjak te dvogrbe majka i kći stigli su u Đurđevac u utorak u gluho doba noći specijalnim prijevozom iz Njemačke, s farme na kojoj su odrasli, te su smješteni u karantenu na gospodarstvu u okolici grada

- Čujte, nije vam svejedno kad se takva grdosija od dva i pol metra nađe pred vama, ali brzo smo se sprijateljili. Umiljate su i odmah su se dale češkati – iznio je jučer prve impresije o susretu s devama Mario Fuček iz đurđevačke turističke zajednice, jedan od rijetkih Podravca što su dosad vidjeli novu životinjsku atrakciju u "gradu Picoka".

Jednogrbi mužjak te dvogrbe majka i kći stigli su u Đurđevac u utorak u gluho doba noći specijalnim prijevozom iz Njemačke, s farme na kojoj su odrasli, te su smješteni u karantenu na gospodarstvu u okolici grada.

Lokacija je tajna kako bi se deve u miru, bez uznemiravanja znatiželjnika, mogle aklimatizirati na podneblje, ali i na troje timaritelja što će o njima voditi brigu kad se presele u nastambu u blizini đurđevačkog Starog grada. Timaritelji su prošli dvotjedno "stručno osposobljavanje" za brigu o devama na farmi u okolici Beča.

Prve karavane u proljeće

- U karanteni će biti sve do treće adventske nedjelje, dakle do 10. prosinca, kada će sudjelovati u adventskom programu. Kod Staroga grada bit će postavljene žive jaslice, a i deve će biti dio te priče – otkrio je Fuček.

Pročulo se kako bi na devama do jaslica trebala dojahati tri biblijska kralja u poklon malom Isusu, no u Turističkoj zajednici to zasad ne potvrđuju. Ipak, deve nisu u Đurđevac dovedene zbog Adventa, nego kako bi bile turističkom atrakcijom na obližnjim Đurđevačkim peskima, jedinoj hrvatskoj pustinji.

Prve karavane mogu se očekivati s proljeća, kada zatopli i kada se deve u potpunosti udomaće u srcu Podravine. Tada će papkari već dobiti i imena.

- Putem lokalnog portala pozvali smo građane da predlože imena za deve, a potom ćemo izabrati desetak imena i pozvati ljude da glasuju za tri koja im se najviše sviđaju – kazao je Fuček.