Izbornik
Naslovnica Vijesti
Analiza Fine

Dobro došli u Kostrenu, najrazvijeniju hrvatsku općinu!

Plaža Kostrena
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Prema indeksu razvijenosti, u petoj, najjačoj skupini "+125 posto", nalazi se deset gradova i 16 općina na području sedam županija. Najzastupljenija je Istarska s deset gradova i općina, a na drugom je mjestu Primorsko-goranska županija s devet gradova i općina

Dobro došli u Kostrenu, općinu s najvećim indeksom razvijenosti u Hrvatskoj. Ta općina sa 4200 stanovnika, smještena tik uz Rijeku u Primorsko-goranskoj županiji, ima indeks razvijesnosti 153,5 posto, dok jedan Zagreb ima 139,8 posto. Prema stopi nezaposlenosti od 11,7 posto, 35.472 kune dohotka po glavi stanovniku, proračunskim prihodima od čak 55,3 milijuna kuna, općem kretanju stanovništva i stopi obrazovanosti, Kostrena debelo prelazi hrvatski prosjek.

- Unatoč tim podacima, svjesni smo da je promicanje poduzetništva i stvaranje investicijskih mogućnosti jedini način za dugoročni razvitak, otvaranje novih radnih mjesta i unapređenje života mještana. Stoga smo u protekle dvije godine poseban naglasak stavili na stvaranje preduvjeta za održivi gospodarski razvoj - kaže načelnica Mirela Marunić (HNS).

Najznačajnije gospodarske grane u Kostreni su industrija prerade nafte, naftnih derivata i remontno brodogradilište, a sve zahvaljujući tome što su na njezinom području smješteni INA - Rafinerija nafte Rijeka i brodogradilište Viktor Lenac. Upravo je to i svrstava među najbogatije hrvatske općine. Ipak, Marunić ističe da imaju registrirana 323 poslovna subjekta. Većina njih su uslužnog karaktera. Ove godine kapitalni općinski projekt je Dom za starije i nemoćne osobe kapaciteta 156 ležajeva, u kojem će se otvoriti 76 novih radnih mjesta.

U Istarskoj županiji najrazvijeniji gradovi i općine

Prema indeksu razvijenosti, u petoj, najjačoj skupini "+125 posto", nalazi se deset gradova i 16 općina na području sedam županija. Najzastupljenija je Istarska s deset gradova i općina, a na drugom je mjestu Primorsko-goranska županija s devet gradova i općina. Tu su još i Grad Zagreb, te šest gradova i općina iz Splitsko-dalmatinske, Zadarske, Dubrovačko-neretvanske i Ličko-senjske županije.

Prema nedavnoj Fininoj analizi o rezultatima poduzetnika u gradovima i općinama s najvećim indeksom razvijenosti, u Novigradu koji među gradovima vodi sa 141,31 posto, 2015. godine sjedište je imalo 335 poduzetnika s 1395 zaposlenih. Tvrtke su ostvarile negativan poslovni razultat od 47 milijuna kuna, na što su najviše utjecali Venezia nekretnine, Dadić i Dream Lab. U minusu je, ponajprije zbog stečaja Punte Internacional, bio i Umag.

Poduzetnici u Zagrebu zapošljavali su 330.102 radnika i ostvarili najveći prihod od oko 328 milijardi kuna, kao i najveću dobit od 9,2 milijarde. No, najveći prihod po zaposlenom ostvarili su poduzetnici sa sjedištem u Rovinju, 1,5 milijuna kuna, zahvaljujući ponajviše Adris grupi. Prosječna dobit po zaposlenom u gradu Rovinju je iznosila čak 472.000 kuna. Prema ostvarenom prihodu poduzetnici Dubrovnika su treći, iza Zagreba i Rovinja, s 5,9 milijardi kuna.

Među općinama veći prosječni prihod po zaposlenom od državnog prosjeka zabilježili su jedino poduzetnici sa sjedištem u Fažani, ponajviše zahvaljujući tvrtki Benussi. Od 16 općina u njih pet poduzetnici su 2015. završili s gubitkom, a najveći je zabilježen u Omišlju, čemu je kumovala tvrtka Dina Petrokemija u stečaju. Po broju poduzetnika prva je općina Medulin, a po broju zaposlenih Omišalj.