Izbornik
Naslovnica Vijesti
Čuvari prirode

Država nema pa je tražila od EU novac za odore rendžera

Rendžeri
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Na nekvalitetne uniforme već godinama rendžeri upozoravaju Ministarstvo zaštite okoliša i traže novi dizajn, no u Ministarstvu okoliša kažu kako dizajn još nije gotov jer novaca nema

– Jako smo se veselili novim odorama i očekivali smo da će ove godine biti završen njihov dizajn, no u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode rekli su da još nije gotovo jer nema novca – razočarano kaže Ana Šimunović, voditeljica službe nadzora u rezervatu Lokrum u Dubrovniku.

Dijeli ogorčenje svojih kolega u javnim ustanovama za zaštitu prirode i parkovima diljem Hrvatske, koji se već devet godina žale na kvalitetu i dizajn odora nadzornika i čuvara prirode poznatih kao rendžeri. Primjedbe su se iznosile od prvog dana, od 2007. godine, najviše na kvalitetu materijala i bež boju koja se lako zaprlja. – Nevjerojatno je da država već deset godina ne može dizajnirati obične uniforme čuvara prirode. Ove koje nosimo su nepraktične. Već nam pet godina obećavaju nove, pa ništa – kaže jedan od rendžera koji je želio ostati anoniman.

Šivanje plaćaju ustanove

Ovih dana iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode stigao im je mail u kojem ih se obavještava da nabava službenih odora neće ići u okviru projekta integracije u EU Natura 2000 (NIP), kako se očekivalo, već će ih Ministarstvo probati progurati u neki EU projekt od 2017. godine. Do tada će javne ustanove odore i dalje nabavljati “sukladno mogućnostima i potrebama, kao što su i dosad radile”. U javnim ustanovama čuju se komentari da je žalosno da država službene odore mora kupovati preko projekata EU.

– Čuvari prirode su lice parka, prve službene osobe koje posjetitelji vide, a država ne može dizajnirati i izraditi prave uniforme – kažu. Pravilnik o izgledu odore glavnog nadzornika i nadzornika, koji se odnosi i na čuvare prirode, donijelo je Ministarstvo kulture 2007. godine. U njemu je propisan izgled i sastav svih 16 dijelova, od vjetrovki i ljetnih košulja do pothlača, kapa, remena, cipela i drugog. Cipele su, piše u pravilniku, od brušene kravlje kože debljine od dva do 2,2 mm, ženske hlače i suknja za rad u objektu moraju u sastavu imati 41 posto vune, 55 posto poliestera i četiri posto likre, te biti teške 290 grama(!?). Ista težina propisana je i za muški sako i prsluk. Kako neslužbeno doznajemo, već su navodno bili izrađeni i prototipovi novih odora u sklopu NIP projekta, no negdje je zapelo. Čuvari prirode predlagali su da jedna vrsta materijala bude za morske, a druga za kopnene parkove, te da gramaža materijala bude različita kako bi ih bilo lakše naručiti i dati sašiti. Šivanje odora, naime, financiraju same javne ustanove na temelju njihova opisa iz pravilnika. Cijena kompleta odore iznosi oko 4000 kuna. Javne ustanove ispočetka su ih, po preporuci, kupovale od jedne tvrtke u Zagrebačkoj županiji, a sad ih kupuju kako koja gdje stigne.

Odgovor Ministarstva

– Javne ustanove koje upravljaju zaštićenim područjima imaju obvezu osigurati odore čuvarima prirode i ostalim djelatnicima ustanova prema važećem pravilniku iz 2007. godine. Ministarstvo planira izraditi novi pravilnik koji će ispraviti uočene nedostatke u kvaliteti starih odora, poštujući razvoj kvalitete materijala dostupne na tržištu. Donošenje novog pravilnika se očekuje početkom 2017. godine, a tijekom javne rasprave prije donošenja pravilnika bit će prikazan i novi izgled odora – kaže Zorana Deljanin, voditeljica službe za odnose s javnošću i protokol u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode.