Izbornik
Naslovnica Vijesti
Imale su viziju i uspjele

Dvije Anite dale otkaz u redakciji i pokrenule posjećeni portal jolie.hr

Anita Radovčić i Anita Šupe
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL/ilustracija
Glavna urednica je Anita Radovčić, anglistica prijeklom iz Omiša, a prvi financijaš je Anita Šupe, politologinja iz Unešića

U Hrvatskoj se može uspjeti i bez velikih novaca, zaleđa i veza. Snovi se mogu početi ostvarivati i pomalo neobavezno, praktički u hodu. Barem u slučaju vlasnica portala jolie.hr, Anite Radovčić i Anite Šupe. Šetnja Zagrebom dvije je Anite lani u travanjsko predvečerje dovela do Esplanade. Djevojke su zastale, a čeznutljiv pogled i zajedničku misao privukli su gosti na hotelskoj terasi: “Joj, kako lijepo, kad ćemo mi raditi nešto da tu organiziramo domjenke...” Već idući mjesec imale su ime portala i svoju domenu, a samo tri mjeseca kasnije i gotov proizvod. Nakon godine i pol lifestyle portal jolie.hr broji od 12.000 do 25.000 posjeta dnevno, a mlade poduzetnice priznaju kako je trenutak pred renomiranim zagrebačkim hotelom bio preloman.

Nije lako naći put do čitatelja

– Kao da se tu do kraja iskristalizirala želja da napravimo nešto svoje, da nešto postignemo. Koji tjedan ranije obje smo dale otkaz u redakciji jednog news portala i intenzivno smo razmišljale što dalje. Ta redakcija nam je objema bio prvi susret s novinarstvom, ali dovoljno upečatljiv da zajednički planovi krenu u istom smjeru. Nije nas zanimala politika niti nazovi ‘ozbiljne’ teme, htjele smo nešto vedrije, što će ljudima uljepšavati svakodnevicu i sve je vodilo prema lifestyle portalu. Nismo imale razrađene planove i financijsku konstrukciju, samo želju i viziju, a puno toga smo učile usput – govori glavna urednica Anita Radovčić, anglistica i kroatistica porijeklom iz Omiša, koja u trenutku ulaska u poduzetničke vode nije dosegla ni tridesetu.

Tek koju godinu starija Anita Šupe, politologinja sa zagrebačkom diplomom iz Unešića kod Drniša. na sebe je preuzela financije i brojke. Ponosna na činjenicu da njihov portal tijekom mjeseca sada otvara i po 150.000 ljudi, ističe da su u cijeli projekt krenule s tek nekoliko tisuća kuna, bez ikakvih državnih poticaja, s okvirnim financijaško-marketinškim znanjima, ali zato s čvrstom mrežom - prijatelja.

– Nismo imale nikakve ozbiljnije zalihe novca, ali imale smo podršku obitelji i prijatelja, koji su nam uskakali oko dizajna portala, pisanja tekstova... Pokretanje portala i prva dva mjeseca funkcioniranja uspjele smo izgurati sa svega 15.000 kuna. Krenule smo u to pomalo naivno i nevino, mnoge smo stvari otkrivale radeći, ali, možda je i bolje tako. Nije jednostavno naći put i do čitatelja i do oglašivača i da smo znale što nas sve čeka možda se ne bi ni usudile upustiti u tu priču – iskrena je Anita Šupe.

Odvažnost se isplatila

Odvažnost se isplatila. Dvije Anite danas ugodno žive od posla u kojem uživaju. Rade, kažu, puno, zasad nemaju bitno više novca nego kad su imale klasični radni odnos, ali imaju mjerljiv rezultat i - perspektivu.

- Nismo doživjele onaj filmski trenutak ‘uspjele smo’. Ne znam, možda to i ne postoji. Svjesne smo i da u ovom poslu nema dugoročne sigurnosti, međutim, svi su pokazatelji uspješni i definitivno idemo uzlaznom putanjom - optimistična je Anita Radovčić, a imenjakinja Šupe zaključuje: “Još nismo ispunile sanjariju s domjenkom u Esplanadi, ali nismo daleko od toga, možda već dogodine u ovo vrijeme”.