Izbornik
Naslovnica Vijesti
Okrugli stol na Pravnom fakultetu u Osijeku

Gotovo 1200 zlostavljanih radnika godišnje žali se na mobbing

Okrugli stol o mobbingu na osječkom Pravnom fakultetu
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
U Osijeku se otvara i Savjetovalište za žrtve mobbinga, a studenti Pravnog fakulteta obučavaju se za rad kako bi pomogli žrtvama

Sveučilišna profesorica iz Zadra završila je svojedobno na “stupu srama” zbog optužbi za malverzacije s prijamnim ispitima za fakultet. Ona je u svojoj privatnoj školi pripremala buduće studente za prijamne ispite, a optužena je da je to činila upravo po testovima koji su kasnije bili na fakultetu.

– Ispostavilo se da to i nije tako, no trpjela je svojevrsnu odmazdu i vrlo loše reakcije sredine. Morala je prekinuti svoje daljnje školovanje, napustiti fakultet i odseliti se u inozemstvo – kaže mr. sc. Iris Gović Penić, sutkinja iz Zagreba i stručnjakinja za problematiku mobbinga. Profesorica je pravdu zatražila na sudu, a zbog zlostavljanja na radnom mjestu dosuđeno joj je 150.000 kuna odštete.

O pravu na rad bez mobbinga govorilo se na okruglom stolu na Pravnom fakultetu u Osijeku, u sklopu projekta EU. Obučavaju se, ujedno, studenti prava koji će pomagati žrtvama u budućem osječkom Savjetovalištu za žrtve mobbinga.

– Od 1000 do 1200 pritužbi zlostavljanih radnika iz cijele Hrvatske stigne godišnje na našu adresu – upozorava Jadranka Apostolovski, čelnica Udruge mobbing. Raste i broj sudskih tužbi, kao i presuda u korist radnika.

Otpor prema prepoznavanju diskriminacije

– No, odštete nisu visoke, kreću se između 50.000 i 100.000 kuna za uistinu ozbiljne duševne boli – navodi Gović Penić. Recesija je izazvala turbulencije na tržištu rada pa je time i plodno tlo za mobbing. U društvu je pak još snažan otpor prema prepoznavanju diskriminacije i mobbinga.

– Ako se potuže, za zaposlenike se kaže da su lijeni, izbjegavaju odgovornost i posao. Jedan posto radnika zaista i jest takvo, no nema ih puno – dodaje ona.

Hrvatska nema “najadekvatnije zakonodavstvo” za borbu protiv mobbinga, već se kombinira više različitih zakona.

– No, to nije uvijek jedino i najbolje rješenje. Nacrt je osmišljen još 2007., no poseban zakon nije donesen. Ne mora on nužno ni postojati, ali trebalo bi u postojeće radno zakonodavstvo uvrstiti kvalitetnije odredbe za bolju pravnu zaštitu pred sudovima – stava je doc. dr. sc. Snježana Vasiljević. Mobbingom se, kao terminom, znanstvena i stručna javnost u Hrvatskoj bave 15-ak godina. Pravno gledano, postojala je prije 90-ih tzv. šikana.

– Nekoliko je radnika prije rata tužilo zbog šikane i dobilo sporove na osječkom sudu – iznosi izv. prof. dr. sc. Mario Vinković. On je i autor i urednik prvog Priručnika o diskriminaciji i mobbingu na radnom mjestu.