Izbornik
Naslovnica Vijesti
Radit će pravilnik

Grad će riješiti problem ugostitelja koji su na udaru inspekcije

terasa Karlovac
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Izrada tzv. 'Pravilnika o terasama' nije zakonska obveza jedinica lokalne samouprave, ali će Grad Karlovac izraditi takav pravilnik, što je i rečeno vlasnicima ugostiteljskih objekata na sastanku s gradonačelnikom Grada Karlovca

Grad Karlovac nema poseban Pravilnik za vanjske terase kafića i upravo je to razlog zbog kojeg je došlo do razmimoilaženja u tumačenju zakona između Grada i građevinske inspekcije pa je desetak ugostitelja s vanjskim terasama dobilo nalog za rušenje.

Razlog – nemaju građevinsku dozvolu, iako im ona, prema uvjetima Grada i ne treba. Na nekoliko sastanaka postavljano je pitanje izrade Pravilnika kojeg, navodno, pravna služba Grada priprema već pola godine. Zadnja je informacije i obećanja, da će isti biti napravljen do travnja.

Sastavni dio ugovora o zakupu javnih površina za postavljanje terasa zaključenih između Grada Karlovca, kao zakupodavca i pravnih i fizičkih osoba, vlasnika ugostiteljskih objekata, kao zakupnika, su tehnički uvjeti za postavljanje terasa koje su zakupnici dužni poštivati prilikom postavljanja terasa.

- Te tehničke uvjete utvrđuje posebna komisija, odnosno povjerenstvo, u kojem su predstavnici različitih struka. Radi se o praksi prisutnoj u Gradu Karlovcu zasigurno duže od 10 godina, te je riječ o standardiziranom i zakonitom postupanju na koji nije bilo prigovora. Izrada tzv. "Pravilnika o terasama" nije zakonska obveza jedinica lokalne samouprave, ali će Grad Karlovac izraditi takav pravilnik, što je i rečeno vlasnicima ugostiteljskih objekata na sastanku s gradonačelnikom Grada Karlovca. U izradu tog pravilnika bit će uključeni nadležni upravni odjeli grada, ministarstava te predstavnici vlasnika ugostiteljskih objekata. Pravilnik će biti izrađen i donesen sukladno s važećim Zakonom o gradnji, Zakonom o prostornom uređenju te Pravilnikom o jednostavnim i drugim građevinama i radovima - kazala je Ivanka Brezović iz Ureda gradonačelnika Karlovca.