Izbornik
Naslovnica Vijesti
Vlastiti posao

Grad sufinancirao kupnju strojeva za 53 poljoprivrednika s karlovačkog područja

poljoprivrednici
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Potporu su dobili poljoprivrednici koji se godinama bave uzgojem svinja, krava, sadnjom kukuruza, ekološkim uzgojem i drugim vrstama poljoprivrede

Matija Ban ima tek 20 godina, a osnovao je OPG da bi mogao obrađivati zemlju. Njegova obitelj ima veliko imanje u naselju Zamršje kod Karlovca pa, iako više nemaju stoku kao nekad, njemu i ocu bilo je žao da zemlja propada.

– Počinjemo s košnjom, a naknadno ćemo vidjeti što bismo mogli posijati, što traži tržište. Zato smo kupili posebnu rotokosu koja se montira na traktor i kojom se mogu kositi velike površine. Koštala je 40.000 kuna, a Grad nam je dao pola novca – rekao nam je mladi poljoprivrednik dok smo čekali da on i još 52 poljoprivrednika s karlovačkog područja potpišu ugovore s Gradom Karlovcem koji im je platio polovicu troška nabave poljoprivrednih strojeva. Matija je tek počeo, po struci je automeheničar i radi s ocem, ali htio bi se baviti i poljoprivredom. On je najmlađi u tom poslu, a potporu su dobili i drugi poljoprivrednici koji su se javili na natječaj Grada i koji se godinama bave uzgojem svinja, krava, sadnjom kukuruza, ekološkim uzgojem i drugim vrstama poljoprivrede.

– Grad Karlovac u posljednjih je desetak godina dodijelio poljoprivrednicima 20-ak milijuna kuna kroz desetak mjera; od edukacija do ulaganja u povrćarstvo, stočarstvo, u razvoj pčelarstva, navodnjavanje, osiguranje i ostale mjere – kazao je Damir Jelić, karlovački gradonačelnik. Na karlovačkom je području 1400 raznih OPG-ovaca.