Izbornik
Naslovnica Vijesti
Bitka za Osijek

Vrkić ulazi u kampanju s 27,9 posto potpore, slijedi ga HDZ-ova I. Šojat

Ivica Vrkić
1/7
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Treći u nizu je Dragan Vulin, čelnik HDSSB-a, sa 12,6 posto potpore. Pokazuje to, naime, istraživanje objavljeno u Dnevniku Nove TV, a provela ga je agencija IPSOS na 600 Osječana

Iako još nije službeno niti objavio svoju kandidaturu, aktualni osječki gradonačelnik Ivica Vrkić s nemalenom će prednosti kročiti u predizbornu utrku. Da su danas izbori, povjerenje bi mu poklonilo 27,9 posto građana, dok bi HDZ-ovu novu uzdanicu Ivanu Šojat zaokružilo 18,5 posto njih. Treći u nizu je Dragan Vulin, čelnik HDSSB-a, sa 12,6 posto potpore. Pokazuje to, naime, istraživanje objavljeno u Dnevniku Nove TV, a provela ga je agencija IPSOS na 600 Osječana.

- Rezultat je to moga rada u aktualnom mandatu jer još nisam ušao u kampanju. Zadovoljan sam. Kandidaturu još nisam objavio jer ne želim miješati kampanju s mandatom, čekam da završim poslove u gradu, a onda ću se posvetiti kampanji i iznijeti nove ideje – kaže nam gradonačelnik Vrkić.

Kandidata je sedam pa iza Vulina slijedi Mostovo sve istaknutije lice Miroslav Šimić s 9,9 posto glasova. Danijela Lovković, disidentica iz HDSSB-a koja će na izbore pod sloganom Snaga Slavonije i Baranje, ima povjerenje 7,5 posto glasača. Bivšeg osječkog gradonačelnika Antu Đapića, iz stranke Desno, izabralo bi 5,7 posto građana. Na začelju je, pak, Miroslav Vanek, kandidat Gogo-a i Pametnog, a on je izbor 3,3 posto ispitanika.

No, bez obzira na veliku Vrkićevu prednost, promjene želi 54 prosto građana, a upravo u tome svoju prednost vidi Vulin.

HDSSB nije podupirao gradonačelnika

- Vlast se pokazala nesposobnom, Grad je napustilo 10.000 građana u protekle četiri godine. Osijeku su nužne promjene i ljudi s više žara. Usto, jedino HDSSB nije bio u velikoj koaliciji koja je podupirala Vrkića, a sve druge stranke koje su istaknule svoje kandidate su bili – navodi Vulin. Šef HDSSB-a trebao je, najavljeno je još prošloga ljeta, ići u bitku za Osječko-baranjsku županiju, a Vladimir Šišljagić za Osijek. No, suočili su se onda s velikim raskolom jesenas, a Šišljagić je izbačen iz stranke i lovit će novi mandat za župana kao nezavisni. Stranka je tek nedavno istaknula Vulina kao svoje rješenje za Grad.

Sučeli li se Vrkić u drugom krugu s književnicom Šojat, Vrkić bi, po istom istraživanju, osvojio 50 posto glasova, a protukandidatkinja mu 36 posto. Ako bi njemu nasuprot bio Vulin, novi bi mandat Vrkić osvoji s 54 posto potpore, dok bi lidera HDSSB-a biralo 31 posto građana.

- Nitko mi nije protivnik, natječemo se svi na istome natječaju za Grad Osijek. Dobro je da nas je što više, a vodim računa o tome što ja radim, a ne šta drugi rade – nastavlja, pak, Vrkić.

Ivana Šojat bila je zauzeta pa ju nismo uspjeli kontaktirati, no iz njezina stožera poručuju kako je "u nultoj kampanji" razlika između gradonačelnika Vrkića i nje bila daleko veća, u njegovu korist, te je "očito da se drastično smanjuje".