Izbornik
Naslovnica Vijesti
Apel dimnjačara

Gradovi i općine morali bi uvesti obvezno čišćenje dimnjaka dva puta godišnje

Bračni par Helena i Miljenko Kišak majstori su dimnjačarstva
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
U Varaždinu se ugljičnim monoksidom, plinom bez okusa, boje i mirisa kojeg nazivaju "tihim ubojicom", otrovala 16-godišnja djevojka koja je zadržana na liječenju

- Svačeg se nagledamo, ljudi nisu svjesni kakve im opasnosti prijete od plinova. U jednoj kući u Sračincu naišli smo na dimovodnu cijev s čak pet koljena. Čudili su se zašto im se toliko dimi u sobi, a mogli su se svi potrovati. U toj kući bilo je i djece - priča Stjepan Njegovec iz Varaždina, čije dvije tvrtke imaju koncesiju za dimnjačarske poslove u osam gradova i općina. Dimnjačari na početku sezone grijanja imaju pune ruke posla, rade i vikendom, samo da stignu pregledati sve dimnjake i peći.

Oprez kod novih prozora i vrata

- Najvažnije je dopustiti dimnjačarima da uđu u kuću i obave svoj posao. Peći i dimnjake prije sezone loženja na kruta goriva i plin treba obavezno pregledati jer se preko ljeta, kad se ne loži, znaju dogoditi oštećenja ili nakupiti smola koja se može zapaliti, što se već i događalo - ističe Njegovec. Opasnost prijeti i od improviziranih sustava iz "kućne radinosti". Građani na svoju ruku postavljaju cijevi i spajaju peći na dimnjake, a najčešća greška je prevelik broj tzv. koljena, pa nema protoka.

- Nije dim voda, pa da ide cijevima pod pritiskom - ističe. Oprezan treba biti i kod postavljanja novih prozora i vrata, posebno od PVC-a, kad se sve prerevno zabrtvi, pa nema cirkulacije zraka. Kad se uključi bojler, zbog nedostatka kisika stvori se podtlak i opasni plinovi se vraćaju natrag u prostoriju. - Često majstori koji postavljaju stolariju na to ne upozore - napominje.

Slična se nesreća dogodila u ponedjeljak oko 21 sati u Ulici Viktora Cara Emina u Varaždinu, gdje se 16-godišnjakinja otrovala ugljičnim monoksidom, plinom bez okusa, boje i mirisa, kojeg nazivaju "tihim ubojicom", i to zbog povrata dimnih plinova za vrijeme kad je radila kuhinjska napa. Liječnička pomoć pružena joj je u varaždinskoj Općoj bolnici, u kojoj je zadržana na daljnjem liječenju.

Neispravan dimnjak uzrok je 50 posto nesreća

Prema jednom istraživanju, trećina otrovanih ugljičnim monoksidom umire, a u 50 posto slučajeva uzrok je nesreće neispravnost dimnjaka, u 28 posto neispravna ventilacija, u 12 posto neispravan plinski uređaj, a u deset posto nešto četvrto.

Policija je upozorila građane da plinska trošila i trošila na tekuća goriva, poput plamenika i protočnih bojlera, na servisiranje daju samo ovlaštenim serviserima. Dimnjaci i peći moraju se očistiti najmanje jedanput godišnje. Njegovec smatra da bi gradovi i općine u odluke trebale uvrstiti obvezu da se umjesto jedanput, dimnjaci obvezno čiste najmanje dva puta godišnje.

Prilikom svake promjene peći, trošila ili goriva, treba obaviti izvanredni pregled. Dimnjačara treba pozvati u slučajevima i kad dimnjak dobro "ne vuče", kad se u prostoriji orošavaju glatke površine jer je moguće je da se radi o povratu dimnih plinova, ako se dimnjak urušava ili ako se osjete neuobičajeni mirisi.