Izbornik
Naslovnica Vijesti
Odgovor na optužbe iz SDP-a

Hegeduš: Djelo za koje sam osuđen bilo mi je namješteno

Zlatko Hegeduš
Foto: Branimir Bradarić
Zlatko Hegeduš tvrdi i da po Zakonu rehabilitirana osoba ima pravo nijekati prijašnju osuđivanost i zbog toga ne smije biti pozvana na odgovornost niti imati bilo kakve pravne posljedice

Dan poslije optužbi iz SDP-a o imenovanju Zlatka Hegeduša na mjesto privremenoga ravnatelja nedavno osnovane Interkulturalne škole Dunav u Vukovaru, oglasio se i sam Hegeduš. Odgovarajući na optužbe da je na mjesto privremenog ravnatelja jedne osnovne škole imenovana osoba koja je pravomoćno osuđivana radi zlouporabe položaja i ovlasti, Hegeduš se poziva na Zakon o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji.

- Posjedujem uredno izdanu potvrdu ministarstva prema kojoj sam 2013. godine rehabilitiran. Zakon jasno kaže kako počinitelj kaznenoga djela koji je pravomoćno osuđen ili je oslobođen ima pravo nakon proteka zakonom određenoga vremena i pod uvjetima koji su određeni Zakonom smatrati se osobom koja nije počinila kazneno djelo. Prava takve osobe i slobode ne mogu se razlikovati od prava i sloboda osoba koje nisu počinile kazneno djelo - rekao je Hegeduš.

Dodaje i kako protekom rokova, koji su opet određeni zakonom, počinitelj kaznenoga djela smatra se neosuđivanim kao i da svaka uporaba podataka o takvoj osobi je zabranjena. Tvrdi i da po Zakonu rehabilitirana osoba ima pravo nijekati prijašnju osuđivanost i zbog toga ne smije biti pozvana na odgovornost niti imati bilo kakve pravne posljedice.

- Smatram se osobom koja nije počinila kazneno djelo ali i osobom koja sa svojim 30-godišnjim iskustvom želi pomoći Vukovaru. Imam podršku brojnih udruga, manjina… Uostalom, 2015. godine radi zasluga u radu KUD-a Dunav dobio sam i Medalju Grada Vukovara - istaknuo je Hegeduš.

Tvrdi poslije svega kako niti nije počinio kazneno djelo za koje je osuđen nego da mu je sve namješteno radi raznih interesa.