Izbornik
Naslovnica Vijesti
Počeli ljetni praznici

Iduće školske godine manje petaša, ali više osmaša u Sisku, Varaždinu, Krapini

Kraj školske godine
1/6
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Na ljetne praznike koji traju do 4. rujna odlazi 38.342 učenika iz svih hrvatskih osnovnih škola kojima je nastava završila jučer

Učenici prvih razreda osnovnih škola, njih 42.035 koliko ih je u cijeloj Hrvatskoj, jučer su u svojim učionicama predstavama, sportskim aktivnostima i druženjem prvi put obilježili kraj školske godine. Istom su se razlogu, početku ljetnih praznika, veselila i 38.342 hrvatska učenika koji su ove godine završili svoje osnovnoškolsko obrazovanje.

U Zagrebu najviše srednjoškolaca

Najmanje je tako osmaša, koji bi na jesen trebali krenuti u srednje škole u Ličko-senjskoj, Požeško-slavonskoj i Virovitičko-podravskoj županiji, dok ih je najviše, očekivano, u Gradu Zagrebu gdje je osnovnoškolsko obrazovanje s jučerašnjim danom završilo 6677 učenika. U Zagrebačkoj županiji kraju školske godine veselilo se njih 3040. Ipak, ova školska godina završava se s ukupno 754 učenika manje nego što ih je u školama bilo s početkom prošle školske godine.

Naime, prema podacima e-matice, u školskoj godini 2015./2016. u osnovnim su školama u svim razredima bila 322.044 učenika, dok ih je ove školske godine sveukupno 321.290. No promatraju li se samo učenici koji su jučer završili sedme razrede, slika je nešto pozitivnija. Kada na jesen ti učenici krenu u novu školsku godinu, bit će ih više nego ih je bilo ove godine u osmom razredu. Veći broj osmaša bilježit će se tako u Zagrebačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Sisačko-moslavačkoj, Varaždinskoj, Primorsko-goranskoj, Požeško-slavonskoj i Osječko-baranjskoj županiji.

Upisi još traju

Sljedeće godine Hrvatska će tako imati i manji broj učenika petih razreda – ove ih godine nastavu završava 40.281, dok od jeseni u pete razrede kreće 39.317 učenika koji su sada završili četvrti razred osnovne škole.

Prateći samo jednu generaciju, primjerice ovogodišnje učenike trećih razreda osnovnih škola, Hrvatska nema razloga za slavlje – do kraja ovogodišnje školske godine iz sustava su ispisana 393 devetogodišnjaka. Slika nije bolja ni među učenicima drugih razreda koji su prošle godine prvi put kročili u obrazovni sustav. Njih od upisa do ovogodišnjeg kraja školske godine nedostaje čak 488.

Koliko će ove jeseni učenika upisati prve razrede osnovnih škola, još nije poznato – upisi nisu završili. Ljetni praznici učenicima osnovnih i srednjih škola trajat će do 4. rujna kada počinje nova školska godina.