Izbornik
Naslovnica Vijesti
Idealni za rute kroz prirodu

Inovacija iz Topuskog: solarni stup za popravak bicikla

Pametni stup za bicikle
1/8
Foto: Edina Zuko/PIXSELL
Uz pomoć Sunčeve energije mogu se napuniti gume, ali i mobiteli, te se može iskoristiti alat iz spremnika u stupu da se zamijeni guma

Prvi pametni stup za bicikliste “Recro bike service” postavljen je u Topuskom. Svi biciklisti koji se zateknu uz tamošnje jezero mogu uz pomoć Sunčeve energije napuniti gume, iskoristiti alat iz spremnika u stupu za manje popravke, zamjenu gume ili slično te usput napuniti i svoje mobitele. A sve to zahvaljujući inovaciji dvojice mještana – metalskog stručnjaka Davora Žugaja i ekonomista Kristiana Kuzmića, koji su znanje i kreativnost udružili u tvrtki Recro Topusko. Stup su razvijali od zime, a prije desetak dana prvi su i postavili.

– Država i fondovi potiču cikloturizam i tu smo vidjeli priliku za nas. Sastavili smo prvi stup, dobili potporu Općine i Turističke zajednice i postavili ga te je on sada već postao prepoznatljiv – kaže nam Davor Žugaj, u čijem je dvorištu i radionica u kojoj se stupovi sastavljaju. A kako je krenulo, trebat će im i veći prostor.

Ugrađena i LED rasvjeta

– Prije 10-15 dana slali smo ponude turističkim zajednicama i moram reći da su iz zagrebačke, virovitičko-podravske i istarske već zatražili detalje. Naime, u tijeku su dva velika natječaja za projekte cikloturizma pa su tražili troškovnike da ubace i “Recro bike service” u projekte – kaže Kristian dodajući da su interes pokazali i mnogi gradovi, pa i oni iz BiH. U tijeku je zaštita stupa u Državnom zavodu za zaštitu intelektualnog vlasništva.

– Stup je samoodrživ. Napaja se solarnom energijom, nema kopanja, nije potrebna infrastruktura, a ugrađena LED rasvjeta od stupa visokog 2,6 metara stvara i noćnu uličnu svjetiljku, tako da su popravci bicikla mogući i noću. Materijali su nehrđajući, kvalitetni inoks i aluminij, i ne treba im gotovo nikakvo održavanje te su idealni za biciklističke rute kroz prirodu – napominje Kristian.

U Turističkoj zajednici općine Topusko projekt su poduprli iz dva razloga.

– Cikloturizam je važan za naše područje. Imamo pet biciklističkih ruta koje razvijamo. A i autori stupa iz našeg su mjesta pa perspektivu vidimo i u budućem zapošljavanju mladih s područja općine – rekao je Marko Butina, direktor Turističkog ureda u Topuskom.