Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Zagađenje u Slavonskom Brodu

Janaf se ne smatra odgovornim za maligne bolesti

Rafinerija nafte Brod
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Distribucija nafte Rafineriji Brod i dalje je jedan od ključnih poslova u financijskom izvješću Janafa, ali količina dostavljene nafte navodno je smanjena i trenutno iznosi 850 tisuća tona godišnje, a u idućoj godini trebala bi se dodatno smanjiti

Sastanak državnog tajnika Ministarstva zaštite okoliša i energetike Ante Čikotića s upravom Janafa nije rezultirao novim informacijama niti najavom konkretnih mjera u cilju sprečavanja zagađenja zraka u Slavonskom Brodu. Prema informacijama s kojima raspolažu u brodskoj Gradskoj upravi, predsjednik uprave Janafa Dragan Kovačević ministarstvu je predočio podatke o postupku kontrole i kvaliteti nafte koju ova državna kompanija kroz svoj naftovod distribuira Rafineriji nafte Brod, no javnosti su oni i nadalje nedostupni.

Janaf je odbio zahtjev brodskih ekoloških udruga da ova tvrtka otvori zakladu za sve veći broj djece oboljele od malignih i respiratornih bolesti te da u nju preusmjeri profit ostvaren distribucijom nafte u rafineriju, uz obrazloženje kako oni za ta oboljenja nisu odgovorni.

- Ovakav ishod sastanka samo je potvrda potpunog negiranja problema zagađenja zraka i svakodnevnog trovanja građana Slavonskog Broda posljednjih osam godina - prokomentirao je brodski gradonačelnik Mirko Duspara koji neprestano upozorava kako rješenje problema onečišćenja zraka leži u Janafu. Distribucija nafte Rafineriji Brod i dalje je jedan od ključnih poslova u financijskom izvješću Janafa, ali količina dostavljene nafte navodno je smanjena i trenutno iznosi 850 tisuća tona godišnje, a u idućoj godini trebala bi se dodatno smanjiti.