Izbornik
Naslovnica Vijesti
Ipak se ne skidaju s UNESCO-ve liste

Kad uđe desetak tisuća ljudi, na Plitvicama će se zatvoriti vrata

Plitvička jezera
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Reaktivna monitoring misija UNESCO-a za sada ne predviđa stavljanje NP Plitvička jezera na Listu ugroženih, no moraju se pridržavati desetak detaljnih preporuka

Ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović izrazio je u srijedu zadovoljstvo što je Reaktivna monitoring misija UNESCO-a u svom izvještaju navela da ove godine ne predviđa stavljanje NP Plitvička jezera na Listu ugroženih, ali je, istaknuo je, dala i 10-ak detaljnih preporuka te najavila da će 2018. na sljedećoj sjednici UNESCO-a razmotriti napredak RH u pogledu postupanja po preporukama.

- Očekujem da ćemo na te izazove moći odgovarajuće odgovoriti - poručio je Dobrović s konferencije za novinare u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, gdje je najavljeno da ministar danas osniva međuresornu radnu skupinu, koja će sukcesivno rješavati sva pitanja koja su međuresorno povezana. Također, već ove sezone nacionalni parkovi Plitvička jezera i Krka uvest će određene promjene u modelu posjećivanja, pa će u srpnju i kolovozu zbog stvaranja prevelikih gužvi u određenom dijelu dana "zatvoriti vrata" i ponovno ih otvoriti kad određeni broj posjetitelja izađe iz tih parkova.

Procjene govore da bi u NP Plitvička jezera desetak tisuća ljudi moglo biti prihvatljivo da se u jednom momentu nađe u prostoru, ali to je u konačnici odluka parka. Također, uvodi se i mogućnost kupnje ulaznica za parkove putem interneta. 

Svjesni smo svih problema, na njihovu rješavanju radi se već neko vrijeme 

- Zaprimili smo Izvještaj Reaktivne monitoring misije UNESCO-a koju smo imali u posjetu tijekom siječnja ove godine, koja je sagledavala situaciju na Plitvicama s obzirom da postoje određene poteškoće i prijetnja 'skidanja' NP Plitvice s Liste UNESCO-ove prirodne baštine, što je svakako jedna stvar koju bismo željeli izbjeći. U Izvještaju stoji desetak prilično detaljnih preporuka. Smatramo kako je dobro čuti da se ove godine ne predviđa 'skidanje', odnosno stavljanje NP Plitvice na Listu ugroženih, međutim isto tako je najavljeno da će se već 2018. na sljedećoj sjednici UNESCO-a razmotriti napredak RH u pogledu postupanja po ovim preporukama - istaknuo je Dobrović. 

Velik pritisak turizma

Naglasio je kako se preporuke odnose na izradu strateške procjene utjecaja na okoliš Prostornog plana, revizije građevinskih dozvola, izrade plana upravljanja parkom, izrade akcijskog plana upravljanja posjetiteljima, rješavanja vodoopskrbnog problema i odvodnje, prometnog problema.

- Mi smo svih tih problema svjesni i moram reći da se na rješavanju tih problema već neko vrijeme i radi tako da mislim da su prilike da ćemo moći odgovoriti odgovarajuće na ove izazove. U dijelu rješavanja tog problema bit će nužno da imamo dobru suradnju s resorom graditeljstva i mislim da tu neće također biti problema, odnosno da možemo napraviti sve kako bismo u dogledno vrijeme uklonili ugrozu koja ovdje prijeti za NP Plitvička jezera -  poručio je.  

 Pomoćnik ministra za zaštitu prirode Igor Kreitmeyer rekao je kako je Reaktivna monitoring misija UNESCO-a uočila ono što su i u Ministarstvu već prije uočili - da je pritisak turizma vidljiv. Povećanje broja turista se očituje na način da oni intenzivno posjećuju u vrlo kratkom vremenu hrvatska najatraktivnija područja, a NP Plitvička jezera to svakako jest, rekao je.

 Naglasio je kako je kako je Ministarstvo u suradnji s tim parkom već poduzelo određene korake te se rješavaju pitanja koja su u tom nalazu nađena - pokrenuta je izrada plana upravljanja posjetiteljima, a u suradnji s Hrvatskim vodama i vodnim gospodarstvom rješavaju se pitanja hitnih intervencija na "crnim točkama" u parku.