Izbornik
Naslovnica Vijesti
Gradonačelnici zagrebačkog prstena izbjegavaju godišnji

'Kandidirali smo se i osvojili izbore zato da radimo, a ne da odmaramo'

plaža
1/9
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Radije biraju tek nekoliko dana odmora – kažu gradonačelnici gradova u Županiji, birani su da rade, a ne da se odmaraju

Žele li i gradonačelnici na more? Ako je suditi prema odgovorima onih iz zagrebačkog prstena, neki će ipak uzeti par dana slobodno i napuniti baterije za radnu jesen, dok drugi nisu spremni odvojiti se od svog grada ni na nekoliko dana. Zagrebački je gradonačelnik Milan Bandić već poznat po izbjegavanju godišnjeg odmora jer ipak se “i po ljetu dela”, a čini se kako su se toga odlučili držati i mlađi mu kolege iz Županije.

– Kandidirali smo se i izbore osvojili zato da radimo, a ne da se odmaramo. Ako ne napravimo posao, građani će biti ljutiti na nas – kaže gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec te zaključuje da će na jesen, kada drugi tek počnu raditi, oni već imati prve rezultate. Tako da će umjesto na pješčanoj plaži i moru, on ljeto provesti uz natječaje za infrastrukturu, u pripremama za novu školsku godinu.

Pecanje i kućica na osami

Istog je mišljenja i većina drugih čelnika, koji će radije preskočiti odmor, a ako i odu na godišnji, imat će cijelo vrijeme mobitel u ruci kako bi stalno mogli primati obavijesti iz svog grada. Tako će svoje slobodno vrijeme samoborski gradonačelnik Krešo Beljak provesti uglavnom u automobilu jer ističe da mu se godišnji već godinama svodi na to da vozi suprugu Nikolinu te kćer Miju i sina Mateja na obalu, točnije na omiljen im otok Ugljan. Na taj način nekoliko puta tijekom ljeta uhvati nešto sunčanih zraka na plaži, a istu “formulu za odmor” ima i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

– Uglavnom koristim vikende tijekom ljeta kako bih proveo vrijeme s obitelji u Senju, u obiteljskoj kući supruginih roditelja – kaže Barišić. Bez obzira na to imaju li svoju kuću, naslijeđenu vikendicu ili odlaze u hotel ili apartman, svi gradonačelnici biraju Jadran jer ističu – nema do Hrvatske.

Tako Javor Bojan Leš iz Ivanić-Grada ima vikendicu u Rogoznici, zaprešićki gradonačelnik Željko Turk ide kod punice u Staru Novalju, Zvonimir Novosel će iz Jaske na Olib, a Hrvoje Košćec iz Svetog Ivana Zeline ravno u – Svetu Nedelju. Doduše, ne onu u Zagrebačkoj županiji, već onu na Hvaru, odakle mu je majka rodom.

– Ipak ću odvojiti tjedan dana početkom kolovoza da se podružim s obitelji na moru. Idemo kod suprugine majke u posjet i uživamo kratko, ali slatko – kaže Turk, a s njime se slaže i Javor Bojan Leš koji ističe kako ipak treba odvojiti malo vremena od posla za obitelj. On će iskoristiti priliku da organizira i nekoliko malih izleta – u Knin, Pulu, Biograd na Moru…

Lokaciju biraju najmlađi

A Nenad Panian iz Dugog Sela ističe kako najradije ne bi otkrio svoju točnu lokaciju jer mu godišnji služi kao pravi bijeg od svakodnevice, a to je najbolje ako nitko ne zna gdje si. Inače zubar po struci, kaže kako je to jedini način da ga barem desetak dana nitko ne pita za neki zdravstveni, a sada i politički savjet.

– Moj idealni odmor je kućica na osami s obitelji, pecanje i tišina – govori Panian kojemu je omiljen srednji Jadran, a ove je godine odabrao otok Pašman.

A kako je to kada godišnji u potpunosti podrediš obitelji, i to onim najmlađim članovima, zna Denis Kralj, gradonačelnik Vrbovca.

– Idemo na odmor tek u rujnu i to zato što imamo malu bebu, pa da joj nije prevruće. Odabrali smo Rab jer plaže imaju plićak u kojemu se starija kći voli igrati – kaže te dodaje kako je rujan najbolji odabir i zbog poslovnih obaveza s obzirom na to da u gradu ima jako puno posla preko ljeta.