Izbornik
Naslovnica Vijesti
Mario Osvald pobjednik 2. Kobasicijade

Ključ kvalitetne i dobre kobasice je u dobroj paprici

Ilok, kobasijada
1/3
Foto: Branimir Bradarić
Prema odluci tročlanoga povjerenstva za najbolju kobasicu, u konkurenciji 31 pristiglog uzroka, izabrana je ona koju je napravio Mario Osvald iz Iloka

U organizaciji Turističke zajednice Grada Iloka organizirana je 2. Kobasicijada. Bila je ovo prilika da se proizvođači kobasica iz Iloka, ali i drugih okolnih sela i gradova, iskušaju i vide tko spravlja najbolju kobasicu. Prema odluci tročlanoga povjerenstva za najbolju kobasicu, u konkurenciji 31 pristiglog uzroka, izabrana je ona koju je napravio Mario Osvald iz Iloka.

-Kao i ostali prijavio sam se na natjecanje kako bih bio dio ove manifestacije. Nisam očekivao pobjedu, ali mi je svakako drago što je moj proizvod izabran kao najbolji u konkurenciji svih pristiglih - rekao je Osvald nakon što su organizatori obznanili da je on pobjednik.

Dodaje i kako se proizvodnjom kobasica bavi nekoliko godina, ali isključivo za osobne potrebe.

-Ključ kvalitetne i dobre kobasice je u dobroj paprici, ali i malim tajnama koje ću sačuvati za sebe - rekao je Osvald.

Govoreći o načinu kako se bira najbolja kobasica od svih pristiglih Željko Sladetić, jedan od članova povjerenstva, pojasnio je kako se pri ocjenjivanju gleda na ukus, miris, izgled vanjske površine, čvrstoću konzistenciju, izgled presjeka… Svaka od tih stavki se posebno ocjenjuje poslije čega se bodovi zbrajaju.

-Niz je stvari na koje proizvođači moraju paziti kako bi dobili kvalitetan proizvod. Vrlo je bitna kvaliteta mesa kao i paprike. Samo kada se uspije sve napraviti kako treba dobije se pravi proizvod - rekao je Sladetić.

Kaže i kako je, kada je riječ o proizvodnji kobasica, situacija ove godine što se tiče kvalitete bolja nego prošle te da se vidi da su proizvođači uložili više truda u samu proizvodnju.

-Ove godine imali smo 31 uzorak kobasica i kulenovih seka dok smo prošle godine imali 27 uzoraka. Ovo je tek druga godina da organiziramo kobasicijadu tako da očekujem kako će iz godinu u godinu ova manifestacija biti sve bolja i kvalitetnija, rekao je Sladetić.

Prema riječima Maria Prokopeca, jednoga od organizatora kobasicijade u Iloku, za sada je ova manifestacija u Iloku ograničena samo na područje grada i okolnih naselja, ali i da je u planu već narednih godina proširiti je na šire područje te i na taj način uzdići na još višu razinu.

- Nadam se kako će Iločka kobasicijada prerasti narednih godina u još jednu prepoznatljivu manifestaciju u Iloku. Ona bi mogla dodatno doprinijeti i turističkoj promociji grada i ovoga područja. Stoga moramo dodatno raditi na promociji manifestacije koja ima dobre preduvjete da postane prepoznatljiva na cijelome istoku Hrvatske - rekao je direktor Turističke zajednice Ilok Ivica Miličević.

Dodao je i kako je 2. Iločka kobasicijada imala i niz popratnih sadržaja pa su tako nastupili tamburaši, a mogla se kušati i pečena kobasica. Uz najbolju kobasicu od pristiglih uzoraka birana je i najdeblja i najduža kobasica. Za najdeblju kobasicu proglašena je ona proizvođača Ivana Iličića, dok je najduža kobasica rezultat rada Hrvoja Čobankovića.