Izbornik
Naslovnica Vijesti
25. obljetnica

Komemoracija za petoricu ubijenih članova promatračke misije

Davor Ivo Stier
Foto: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova
MiG-21 kojim je upravljao pilot JNA ispalio je 7. siječnja 1992. iznad Podruta raketu u nenaoružani helikopter mirovne misije u kojem su poginuli talijanski časnici

U Podrutama kod Novog Marofa u Varaždinskoj županiji danas je održana komemoracija u povodu 25. obljetnice pogibije članova promatračke misije Europske zajednice. MiG-21 kojim je upravljao pilot JNA ispalio je 7. siječnja 1992. iznad Podruta raketu u nenaoružani helikopter mirovne misije u kojem su poginuli talijanski časnici Enzo Venturini, Fiorenzo Ramacci, Marco Matta i Silvano Natale, te francuski časnik Jean Loup Eychenne.

Na obilježavanju 25. obljetnice te tragedije sudjelovao je i potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, predstavnici veleposlanstava Italije i Francuske i drugi uzvanici.

- Kao članica EU Hrvatska duboko poštuje i cijeni spremnost naših prijatelja iz Italije i Francuske koji su došli na teren u najtežim uvjetima. Tada, a i nakon vukovarske tragedije, na žalost mnogi u međunarodnoj zajednici su se dvoumili oko priznanja Hrvatske i imenovanja i jasnog označivanja onoga tko je agresor, i snose veliku odgovornost zbog toga. I danas ima onih koji se i dalje ustručavaju reći tko je bio agresor. Kad se tako postupi, posije se sjeme novih sukoba, i to moramo spriječiti - izjavio je Davor Ivo Stier, izrazivši sućut članovima obitelji ubijenih.