Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Ana Rucner predstavila novi spot sniman u "baranjskoj močvari"

Kopački rit je savršenstvo, a i moj djed je zaslužan što je postao park prirode

Ana Rucner snimila je spot u Kopačkom ritu
1/10
Foto: Promo
Tri smo dana snimali u ritu, ali pet smo dana proveli u čekanju magle, jutarnje i noćne, nikada ne znaš kada će doći – prikazuje nam Mario Romulić

Spojio ih je, reći će ona, sam Bog. Zaista je Božji dar, rezimira Ana Rucner, biti glazbenik, priroda je dar od Boga, a Kopački rit je, opisat će ona riječju, savršenstvo. Poznata violončelistica upravo je u netaknutoj baranjskoj prirodi jesenas snimila video spot za skladbu Bolero.

- Kada čovjek uđe u Kopački rit, ostane bez daha! - oduševljena je ona. Nisu ti sunčani listopadski dani, kada je spot sniman, jedina njezina veza s ritom. Njezin djed Dragutin bio je ornitolog, a upravo je on jedan od zaslužnih što je Kopački rit uopće postao park prirode.

- Nadam se da je negdje gore ponosan na svoju unuku – nadovezala se Ana, na predstavljanju spota u utorak u osječkom HNK-u.

Foto: Promo

Čuvar prirode i pas iz HGSS-a

Glazbeni je to, ali i turistički spot, a potpisuju ga domaće, no šire poznate snage – Mario Romulić, Dražen Stojčić i Goran Markovanović. Upravo fotografijama i prizorima iz Kopačkog rita, među ostalima, Romulić je poznat diljem Hrvatske, pa i izvan nje.

- Tri smo dana snimali u ritu, ali pet smo dana proveli u čekanju magle, jutarnje i noćne, nikada ne znaš kada će doći – prikazuje nam on. Snimanje je u prirodi bilo tek prvi dio posla, uslijedilo je više od mjesec i pol provednih u montaži.

- Kada smo završili montiranje, Ani je bilo previše nje same u spotu pa sam ubacivao još Kopačkog rita – otkrio je Goran Markovanović.

Dok se Ana, odjevena u bijelu haljinu, u spotu provlači između stabala po baranjskoj močvari, za njom sa svojim psom Maxom traga Hrvoje Domazetović.

- Nije riječ o glumcu, već o čuvaru prirode u Kopačkom ritu i o psu iz HGSS-a – istaknuo je i zahvalio se Dražen Stojčić.

Foto: Promo

Ljepote kontinenta nisu dovoljno isprezentirane

Ideja im je, inače, bila prikazati odnos čovjeka i prirode koja je, na koncu, neuhvatljiva i nesavladiva.

- Svaka sekunda snimanja bila je prekrasna! Imala sam susret s rojem bubamara, koje su simpatične, ali nije baš bilo ugodno imati ih po cijelom tijelu. I borila sam se sa žabama – ispričala je violončelistica anegdotu.

Spot je nazvan "Kopački rit u ritmu Bolera", a vrtjet će se na platnu gdje god u svijetu Ana Rucner nastupa.

- I njezina je to donacija Slavoniji i Baranji – istaknuo je, pak, župan Vladimir Šišljagić.

Zanimljivost je i da se u spotu pojavljuju članovi HKUD-a Osijek 1862, a folkloraši iz istog društva završili su, podsjetimo, i na božićnoj čestitki britanske kraljevske obitelji, snimljene za posjeta princa Charlesa i vojvotkinje od Cornwalla u osječkoj Tvrđi u ožujku.

- To je ono što nama treba. Naše ljepote kontinenta nisu bile do sada dovoljno isprezentirane, i na tome ćemo raditi. Bez obzira na more i sunce, Slavonija i Baranja je predivna i turističke brojke u njoj nisu one koje priželjkujemo – izjavila je na kraju Snježana Brzica, pomoćnica ministra turizma.