Izbornik
Naslovnica Vijesti
Najugroženija Osječko-baranjska županija

Kreće nova sezona: Hrvatsku od tuča brani 585 postaja i 6500 raketa

Danica Habulin, predsjednica Udruge raketara Hrvatske
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Postaja iz Gore Veterničke preselila se u Jablanovec Zagreb i Zaprešić koji će sad biti bolje zaštićeni od oblaka iz Slovenije

Prvog dana svibnja počinje nova sezona obrane od tuče raketama i prizemnim generatorima koju operativno provodi Državni hidrometeorološki zavod, i to, kako kaže ravnateljica dr. sc. Nataša Strelec Mahović, “u skladu s financijskim i ljudskim mogućnostima koje su iz godine u godinu sve kritičnije”.

“To je revanšizam”

Diljem Hrvatske djeluje 585 generatorskih postaja, a sve zajedno pokrivaju oko 26.800 četvornih kilometara. Na svakoj postaji honorarno rade dva raketara. Prije nekoliko dana buru je u Udruzi raketara Hrvatske izazvalo zatvaranje postaje u Gori Veterničkoj, na kojoj je radila čelnica te udruge Danica Habulin, koja je godinama upozoravala na propuste u obrani od tuče, poput sve slabijeg opremanja postaja raketama, u čemu vide opasnost od postupnog gašenja postojećeg sustava obrane.

– Vjerujem da je to čisti revanšizam prema meni, a Gora Veternička ostaje bez postaje nakon 45 godina – kaže nam D. Habulin. No, ravnateljica dr. sc. Strelec Mahović tvrdi da tu nema ničeg spornog. Postaja u Gori Veterničkoj nije ukinuta, već je prema stručnoj procjeni voditelja radarskog centra Puntijarka kontejner premješten u Jablanovec, čime će područje Zaprešića i Zagreba biti bolje zaštićeno od oblaka iz Slovenije koja se ne brani od tuče. S druge strane, područje oko Gore Veterničke ostat će, tvrdi, i dalje dobro zaštićeno. Svaka od 585 postaja dobiva 60 litara otopine meteorološkog reagensa, a količine u skladištima u potpunosti, tvrdi, omogućavaju njihov nesmetani rad.

Učinkovitost obrane

U tijeku je i objava javnog nadmetanja za nabavku 60.000 litara nove otopine. Za 350 od 585 lansirnih postaja osigurava se devet ili deset komada raketa.

– Trenutačno raspolažemo s oko 6500 komada raketa. Eventualno raspisivanje javnog nadmetanja za nabavu dodatnih količina moguće je isključivo ako to omoguće prihodi od županija i Grada Zagreba tijekom godine. Zasad je to u potpunosti neizvjesno – upozorava dr. sc. Strelec Mahović. Stručnjaci se spore oko učinkovitosti same obrane od tuče kakvu nema nijedna država u zapadnoj Europi u sklopu svoje nacionalne meteorološke službe, iako su štete, npr. u Njemačkoj i Francuskoj, višestruko veće od onih u Hrvatskoj, a financijske mogućnosti ulaganja u sustav daleko veće nego kod nas. Oni se više oslanjaju na police osiguranja.

U Osječko-baranjskoj županiji, jednoj od najugroženijih, prošle godine utvrđena je šteta od tuče i olujnog vjetra praćenog tučom i velikom količinom oborina na građevinama, usjevima i nasadima u iznosu od 166 milijuna kuna. U obrani na 90 postaja potrošena je 301 raketa i 9598 litara srebro-jodida. I u toj su županiji raketari tvrdili da bi ispalili i više raketa da su ih imali. Tvrde da svaka uložena kuna u ubranu za 20 kuna smanjuje štete.