Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
U Školskoj ulici

Kutina dobila punionicu za električna vozila

Punionica za električna vozila
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Punjenje je trenutno besplatno, ali je moguće samo uz RFID identifikacijsku karticu

Od ponedjeljka je i Kutina dobila punionicu za električna vozila koja je smještena u Školskoj ulici. Punionicu je postavio HEP, a Grad Kutina dao pravo služnosti za parkirna mjesta.

Na punionici je moguće istodobno punjenje dvaju vozila, s načinom punjenja AC mod3 tipe2, uz vrijeme punjenja od jednog do četiri sata, ovisno o stanju baterije vozila i vrsti pretvarača u samom vozilu. Punjenje je trenutno besplatno, ali je moguće samo uz RFID identifikacijsku karticu. Punionica će u razvojnoj fazi projekta omogućiti testiranje tehnologije i praćenje navika korisnika radi pripreme odgovarajućeg modela naplate i kasnijeg prelaska na komercijalnu fazu korištenja punionica.

HEP je do sada u Hrvatskoj postavio 28 javnih ELEN punionica u suradnji s gradovima i zainteresiranim partnerima. Od toga je u Koprivnici kroz suradnju na EU projektu „Civitas Dyn@mo“ ugrađeno 5 brzih AC/DC punionica, dok se u Zagrebu nalazi jedna ultrabrza (snage 50 kW DC i 43 kW AC) sa solarnim nadstrešnicama. Uskoro se u probni rad planiraju pustiti punionice u Dubrovniku, Rijeci, Čakovcu, Zadru, Našicama...